Fem av syv partier åpner for å endre taxfreeordningen. Noen vil legge ned, andre vil utvide. Noen er åpne for at Vinmonopolet tar over salget. Hva Aps landsmøte kommer frem til, blir avgjørende:

Ap-strid om billig sprit dnPlus (krever innlogging - en krone for fire uker) 

- Det er klare gevinster for samfunnet i å legge ned, sier pressesjef i Vinmonopolet Jens Nordahl. Han sier også at Vinmonopolet vil tjene på nedleggelse.FOTO: Hans Fredrik Asbjørnsen
- Det er klare gevinster for samfunnet i å legge ned, sier pressesjef i Vinmonopolet Jens Nordahl. Han sier også at Vinmonopolet vil tjene på nedleggelse.FOTO: Hans Fredrik Asbjørnsen
Vinmonopolet har selv uttrykt ønske om dette, men sier nå at det beste for samfunnet er å legge ned ordningen.

- Det er langt flere plusser for samfunnet om man legger ned enn om den fortsetter, sier pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

- Legger man ned hele ordningen, setter man rettferdigheten i høysetet. Slik ordningen er nå, er den ikke rettferdig fordi taxfree-butikkene premierer de rike som reiser mye. Gjerne middelaldrende menn. Den er heller ikke klima- eller miljømessig forsvarlig, gagner ikke folkehelsen og medfører tap i statlige inntekter, fortsetter han.

Vinmonopolets argument for å ta over taxfreesalget er at "alkoholpolitikken som føres i Norge står sterkere". Men Nordahl understreker at man heller ikke da vil oppnå de nevnte gevinstene innen klima, miljø, folkehelse og økonomi.


Mener taxfree svekker polet

Nordahl mener at en avvikling av taxfree-ordningen "temmelig sikkert" vil gi økt salg for Vinmonopolet og påpeker at taxfreesalget idag svekker Vinmonopolet.

Nordahl sier fjorårets kvoteendring bidro til å forsterke dette:

Nedgang i polsalget etter nye taxfree-regler  

- Hvis dette er en utvikling som fortsetter, og det tyder alt på idag, kan det tenkes at vi får så lav omsetning og markedsandel, at EU vil kunne si at det ikke er en folkehelsemessig begrunnelse for å beholde det, sier Nordahl.


Legge ned hele eller deler?

Ifølge pressesjefen står alkoholsalget for 35-36 prosent av det totale taxfreesalget på Gardermoen. Nordahl kjenner ikke til forholdet på de andre flyplassene i Norge.

- Dette betyr at hvis man tar bort alkoholomsetningen, som står for 800-900 millioner kroner i året, vil Avinor fortsatt gå i overskudd, sier han.

Travel Retail Norways administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen fortalte i DNs påskeutgave at selskapet har fått gjennomført en undersøkelse som viser at polet har lite å vinne på bortfall av taxfreesalget.

– Rapporten fra Oslo Economics viser at 72 prosent av dem som er på utenlandsreise med fly, ville gjort kjøpet sitt på en utenlandsk flyplass. Åtte prosent sier de ville ha kjøpt på flyet. Åtte prosent ville avstått fra å handle alkohol i forbindelse med reisen, mens fire prosent ville ha kjøpt alkoholen på Vinmonopolet før eller etter reisen, sa Fjeld-Hansen.

Han påpekte da at den viktigste konsekvensen ved bortfall av taxfree-ordningen vil være at Avinor ville mistet totalt 2,5 milliarder kroner i året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.