KRONIKK: 23. mars feirer vi en livsviktig del av hverdagen vår: Det nordiske fellesskapet. Her er fem gode grunner til å markere dagen.

Når de nordiske flaggene går til topps foran rådhus og parlamenter i Norden 23. mars, er det 65 år siden alle nordiske ledere undertegnet Helsingforsavtalen. Avtalen berører livene og hverdagen til alle som bor i Norden på en positiv måte. Den sikrer og gir oss rettigheter og muligheter vi kanskje tar for gitt.

Det kunne være grunn god nok til å feire at vi har mye å glede oss over i Norden. Nordiske land kommer på topp i de fleste internasjonale levekårsstatistikker. Vi kunne ha benyttet anledningen til å møtes over en øl, mimre, og spøke om kulturforskjellene mellom oss.

Men det er mer som forener enn som skiller. Og det nordiske samarbeidet er heller ikke til først og fremst for hyggens skyld. Særlig ikke når 2017 er året der Brexit ventes å få EUs økonomiske vekst til å stagnere for alvor, Trump lover å sette USA først og Russland ruster opp militært. Usikkerheten i verden rundt oss gjør det tvingende nødvendig å ta vare på stabiliteten vår, og å bygge sterke nordiske allianser.

Her er fem gode grunner til å feire det vi har til felles i Norden i 2017 på Nordens dag:

1. Den livsviktige handelen

Norges tidligere ambassadør til Sverge, Kai Eide, oppsummerte i fjor effektivt viktigheten av det nordiske handelssamarbeidet, da han påpekte at fem millioner nordmenn kjøper flere svenske varer enn 82 millioner tyskere.

Det finnes nok land som tar imot flere Innovasjon Norge-delegasjoner, eller byer der Norge har vesentlig større ambassader enn i Stockholm og Helsingfors. Men uten det sterke og levekraftige eksportsamarbeidet mellom de nordiske landene er økonomien vår i kjempetrøbbel. Det er spennende med hele verden, men vi eravhengigeav nabolandene våre.

2. De innovative transportløsningene

Når vi bygger broer, kan vi finne vi felles løsninger – også på utfordringer som miljøutslipp, trafikkulykker og sprengt veikapasitet. Øresundsbroen kostet svimlende 30 milliarder kroner da den åpnet i 2000. Men 15 år etter åpningen gikk broen i pluss. Utredninger viser at en moderne togforbindelse mellom Oslo-Gøteborg og Oslo-Stockholm vil kunne gi minst like store gevinster. Det er med andre ord på høy tid for nordiske parlamentarikere å samhandle.

3. Det voksende reiselivet

Når vi reiser i Norden, knytter vi bånd til vår nære fells historie og til naboene våre. Turist-boomen på Island er et slående eksempel: I fjor slo sagaøya alle rekorder som turistdestinasjon. Fra resten av Norden alene kom det rundt 150.000 turister.

Det merker islendingene godt på brutto nasjonalproduktet sitt: Reiselivsnæringen passerer nå mer tradisjonelle sektorer som fiskeri og aluminium.

4. Det fellesnordiske arbeidsmarkedet

Da Danmarks statsminister Hans Hedtoft åpnet det fellesnordiske arbeidsmarkedet for over 60 år siden, kalte han det «en gave til ungdommen». Riktignok vender en del svensk ungdom nå nesen hjemover – etter to tiår med massivt oppbud av svensk arbeidskraft her til lands – men det nordiske arbeidsmarkedet er like fullt en uvurderlig byggestein.

Vedtaket om at vi skal kunne jobbe fritt på tvers av de nordiske grensene har bedret arbeidsmuligheten for flere millioner nordiske borgere siden 1954. En bedre buffer mot arbeidsledighet i de respektive nordiske landene er vanskelig å forestille seg.

5. Det levende språkfellesskapet

Du må antagelig ha holdt deg unna sosiale medier i et helt år hvis du ikke har fått med deg SKAMs eventyrlige suksess blant ungdom i alle aldre, på tvers av de nordiske landegrensene.

I vinter delte vi ut Nordens språkpris til nettopp SKAM. Det gjorde vi ikke bare fordi seriens mange sterke scener kan få deg hektet. Å forstå nabospråkene gir også unge i Norden tilgang til et arbeidsmarked og en utvidet kulturell hjemmearena på over 26 millioner innbyggere.

– Hadde det ikke vært for SKAM, hadde jeg ikke forstått noe norsk, sier den danske åttendeklassingen Sofia talende nok i en av flerfoldige artikler om serien.

Og det stopper ikke der. Vi kan dra nytte av nordiske erfaringer i møte med alle de voldsomme samfunnsendringene vi står ovenfor: Flyktning-, klima-, energikrise, automatisering av arbeidsplasser, velferdsstatens utvikling.

Nordens dag er dagen der vi kan rope litt høyere om behovet for nordisk samarbeid. Hver for oss blir vi rett og slett for små til å takle fremtidens utfordringer. Vi har alt å vinne, både økonomisk, sosialt og kulturelt, på å finne felles politiske løsninger.