HPV er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen. Omtrent 70 prosent av oss blir smittet i løpet av livet, og det er like mange kvinner som menn som smittes. Det er bra at jenter får vaksine mot HPV, men det gir ikke mening at guttene holdes utenfor.

De fleste som smittes vil ikke merke det, men i noen tilfeller kan HPV-virusuet gi kjønnsvorter og celleforandringer som øker risikoen for livmorhalskreft for kvinner. Viruset øker også risikoen for andre krefttyper som også menn rammes av. Årlig får 480 nordmenn kreft som kan tilskrives HPV-viruset, og rundt 20 % av disse er menn.

Siden 2009 har alle jenter ved 12-årsalderen blitt tilbudt HPV-vaksine gratis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. I tillegg pågår det nå et opphentingsprogram for kvinner født etter 1991 slik at flere unge kvinner får vaksinen. Dette varer frem til 2018, og vi håper alle jenter innenfor målgruppen benytter seg av dette tilbudet.

Menn som kun har sex med kvinner som har fått HPV-vaksine vil indirekte være beskyttet mot smitten ved at kvinnene allerede er vaksinert. Men hva med menn som har sex med menn? Eller menn som har sex med kvinner som ikke har tatt HPV-vaksinen? I høst kunne NRK melde at gutter som vil ta vaksinen må legge ut nesten 4000 kroner av egen lomme. Hva med dem som ikke har råd til en så stor utgift?

For å sikre både jenter og gutters like rett til god helse mener vi HPV-vaksinen bør gis til alle barn og unge uavhengig av kjønn. Både Folkehelseinstituttet og Kreftforeningen støtter dette kravet. I fjor sommer vedtok også Nasjonalt råd for prioritering i helsetjenestene å anbefale HPV-vaksinasjon av gutter, men bare under forutsetning av at en klarer å fremforhandle «en akseptabel pris på vaksinen».

Vi mener det er på høy tid at helseminister Bent Høie kommer på banen og innfører HPV-vaksinasjon av gutter på lik linje med jenter i barnevaksinasjonsprogrammet. Samtidig må vi få et opphentingsprogram tilsvarende det som nå pågår for jenter slik at alle gutter under 26 år får mulighet til å vaksinere seg. Vi forventer at helsemyndighetene gjør det de kan for å fremforhandle en såkalt «akseptabel pris», men dette kan ikke være avgjørende for om vi skal slutte med denne diskriminerende praksisen eller ikke.

Hvert år mister vi så altfor mange til kreftsykdom, og derfor må vi gjøre alt vi kan for å begrense omfanget og redde liv. HPV-vaksine til alle uavhengig av kjønn vil bidra til dette.