På et hotellrom i Strandgaten sitter Claes Morken og sønnen Patrick og gjør seg klar til 17. mai. Sønnens buekorpsuniform henger nystrøket og klar på veggen, side om side med fars blådress.

For åttende eller niende året på rad har de tatt inn på hotell for å gjøre seg klar til den store dagen.

– Før var vi alltid hos min mor på 17. mai-frokost, men så var det et år der hun ikke skulle ha det. Da tenkte jeg: «Hva i alle dager gjør jeg nå?» Vi ville ha en god frokost på 17. mai, så da tenkte vi at vi like gjerne kunne legge oss inn på hotell, sier Morken senior.

Junior vet strengt tatt ikke om andre 17. maier enn de han har hatt på hotell.

– Jeg kan ikke engang huske at vi har vært hos bestemor på frokost. For meg er dette en del av 17. mai, sier 14-åringen.

Fast innslag i prosesjonen

Claes Morken var en av byens mer markante buekorpsslagere på 1990-tallet. Han var tamburmajor i Nygaards Bataljon, men var slett ikke klar for å legge fra seg trommen eller trommestokkene da buekorpskarrieren var over. Han ble en ivrig gamlekarslager fra dag 1 og senere er han blitt fast innslag i hovedprosesjonen.

Sammen med kameraten Hans Martin Holsen trommer han hvert år for Bergen Næringsråd.

– Det var nygaardsgutten Christoffer Brun som skaffet oss den jobben. Næringsrådet har hadde prøvd med litt forskjellige musikkinnslag. Både jazz- og brassband og alt mulig, men de klarte ikke å gå i takt til musikken. Da tenkte Brun-en at de skulle prøve noen gamle Nygaards-slagere, og de har vært veldig fornøyd med oss.

Onsdag stilte «Hansaen» med ryggplager og Claes med ribbeinsbrudd, men det gikk veien likevel.

– Så lenge vi holdt oss i bevegelse, gikk det greit. Det har vært en fantastisk flott dag, sier Morken etter at prosesjonen er over.

Bergensk tradisjon

Duoen er allerede booket inn til neste år. Det på tross av at «Hansaen» nå er flyttet fra byen.

– Han har i alle år vært så misunnelig på meg, som bor på hotell på 17. mai. Men nå flytter han til Førde, så neste år får han viljen sin, han også, sier Morken.

De to er strålende fornøyd med ekstrajobben på 17. mai.

– Har du gjort ting to ganger i Bergen, så er det en tradisjon, sier Morken senior.

Junior er også slager. For andre året går han og trommer i Nygaards Bataljon sin slagergjeng. Med det opphavet, har utviklingen egentlig vært ventet, helt siden guttungen ble født.

Savner basseng

Til daglig bor duoen i Folldalslia. Hvor lenge 17. mai-oppholdet i sentrum varer, det kommer an på hvordan 17. mai faller i kalenderen.

– Uansett får vi ha rommet til 17-tiden på 17. mai, så vi bruker rommet utover dagen også. Det er veldig praktisk. Sytalaust, sier Claes Morken.

Egentlig er far og sønn stamgjester på Hotell Norge, men det er jo stengt for oppussing. Derfor havnet de på Holberg denne gangen.

– Vi savner svømmebassenget på Norge. Patrick har aldri vært interessert i å gå på skoleplassen på ettermiddagen på 17. mai. Han har heller hatt lyst til å gå rett tilbake på hotellet og stupe i bassenget. Han er halvt fisk, sier Morken senior.

– Gje deg, sier junior.

Fana-folk tar feil

Selv om Claes Morken er oppvokst på Skjold og bor i Rådalen, har han aldri feiret 17. mai i Fana. Han kunne ikke drømme om å feire den andre steder enn i Bergen sentrum heller.

– Jeg husker at da jeg var liten gutt, pleide jeg å stå ved min mor mellom Galleriet og Posthuset og se på prosesjonene. Etter at jeg begynte i buekorps, var det heller ikke noen tvil, sier han.

Han mener fanabuen bør komme seg til byn på 17. mai.

– Det Fana-folket gjør feil, er at de reiser til byn på kvelden på både 16. og 17. mai. Da ser de jo Bergen på sitt verste. Det er formiddagen på 17. mai som er tingen! Det er Bergen på sitt aller beste, sier Claes Morken.

Allerede klar for både hotell og tromming på 17. mai i 2018.