Søndag hadde Krokeide og Rød velforening bossaksjon i alle vikene på Krokeide. Rundt 50 innsatsvillige stilte opp for å ta i et tak.

– Alle ble delt inn i ruter etter om de hadde barn eller ikke. De med barn fikk korte ruter mens de uten barn fikk de lengre rutene, forteller Tina Tøhaug i arrangementskomiteen.

Før avgang ble det gjort litt stas på de fremmøtte. Det ble delt ut sjokolade, kjærligheter og kjeks til barna, så de hadde noe å gå på når de ble lei. Under oppmøtet og organiseringen av gruppene ble det også delt ut kaffe og saft, samt hansker til alle mann.

• Les også:Denne muren blir brukt som bosspann

– Det var enormt mye boss! Det var så mye at vi måtte ha båter til å hente det i vikene, og da stilte bygden opp: Vi hadde hele tre båter i sving rundt om på havet, forteller Tøhaug.

Bossrydding er i vinden som aldri før. Bakgrunnen for aksjonen på Krokeide var hvalen som måtte bøte med livet etter å ha fått i seg store mengder plast.

– Det var en sinnsykt bra innsats av alle mann, små som store, skryter Tøhaug etter den vellykkede aksjonen.

Stor dugnadsvilje

Krokeide er ett av områdene der behovet for bossrydding er stort, ifølge registreringer som er gjort påryddeportalen til Hold Norge Rent.

Hos BIR, som koordinerer innsatsen, merker de at iveren etter å gjøre det rent og fint i naturen er stor.

– Folk er veldig "på" og vil være med. Strandrydding har blitt en het potet, og mange flere tar kontakt enn før, sier Skudal.

Størst er trykket i Sund kommune, der folk har fått hvalen og plastforurensingen tettest innpå livet.

– Forrige uke hentet vi 200 sekker i Sund. Den store strandryddedagen er jo først i mai, men dugnadsånden er stor og vi kan ikke sitte og vente på det. Folk som vil rydde må bare komme seg ut og gjøre det, og det er fint om de tar kontakt med oss for å gjøre en avtale, sier Skudal.

To aksjoner

Folk kan hente strandryddesekker ved BIRs gjenvinningsstasjoner, fylle dem med plastboss fra en strand og levere de gratis til gjenvinningsstasjonen.

BIR kan også ta imot strandryddesekker på ordinær rute for restavfallsbilen, men da må det gjøres avtale om det.

Skudal legger til at det er to store ryddedugnader som går parallelt denne våren. En er den nevnte strandryddeaksjonen, som kulminerer med den store internasjonale strandryddedagen lørdag 6. mai.

Denne aksjonen finansieres med eksterne midler fra Miljødirektoratet, og BIR har forskuttert disse pengene for å kunne bistå folk som vil rydde allerede nå.

Fra 24. april til 12. mai går den tradisjonelle Hold Norge Rent-kampanjen av stabelen. Da inviteres alle nabolag, barnehager, skoler, idrettslag og venner som vil rydde til felles dugnad.

Skudal oppfordrer folk til å bruke ryddportalen på holdnorgerent.no. Her kan hvem som helst gå inn og opprette en ryddeaksjon, man kan registrere forsøplede områder, og man kan "hake av" områder som har blitt ryddet.

I skrivende stund er 14 steder i Fana og Ytrebygda meldt inn som at det trengs rydding.