– Å kalle det en milepæl er mildt sagt. Padlesporten i Bergen har vært på jakt etter en eget arena i 30-40 år. Nå får vi det endelig! sier Kenneth Helgesen.

Helgesen representerer fire kajakklubber i Bergensområdet. Sammen med Håkon Kryvi fra Fana roklub møter han Fanaposten i vannskorpen ved Nordåsvatnet. Kryvi og Helgesen har vært primus motorer i arbeidet med å få kommunen til å gå inn for nytt ro- og padleanlegg på Nordåsvatnet.

Et anlegg Bergen trenger

Padlerne hadde i over 30 år - uten hell - forsøkt å få realisert et anlegg på Langavatnet i Åsane. Til slutt ga de opp og vendte seg til roerne, som hadde det samme behovet for steder å trene og ha regattaer.

Onsdag i forrige uke vedtok bystyret endelig reguleringsplanen for Langeholmen ro- og padleanlegg. Det markerte slutten på mer enn ti års arbeid, med utallige opp- og nedturer for ildsjelene som har fulgt prosjektet tett.

– Alt i alt er vi godt fornøyde med samarbeidet med Bergen kommune og politikerne. Det at vi klarte å samle romiljøet og padlemiljøet til en felles front var avgjørende for at det ble fart i arbeidet. Det ble fort tydelig at dette var noe Bergens politikere virkelig ville, og som Bergen trengte, sier Håkon Kryvi, som i dag er styremedlem i Fana roklub.

Planen legger opp til en trinnvis utbygging av padle- og rosportens nye storstue i nordre del av Nordåsvatnet. Første del av prosjektet er å bygge seks 2000 meter lange robaner på en strekning fra innerst i Fjøsangerbukten og ut mot Marmorøyene. I tillegg legges det opp til to monterbare baner, slik at det totale antallet kan komme opp i åtte.

Mye godt i vente

På sikt skal det komme båtlagringsplass og bygninger som måltårn, lagerbygg og garderober langs vannet. Ved siden av roklubben blir det en kai der turpadlere kan få enkel tilgang på vannet.

På litt lenger sikt blir det friluftsområde og badeplass mellom Straumevegen og vannet, samt turvei langs vannkanten.

For roerne og padlerne er det robanene som er viktigst. De består av bøyer, tau og vaiere som henger loddrett ned i vannet, og som monteres fast i land i Fjøsanger og Marmorøyene.

– Det er et forholdsvis enkelt prosjekt, og driftsutgiftene for robanene er lik null, sier Kryvi, som anslår 2-4 millioner i byggekostnader for banen. Selve byggearbeidene kan klubbene få utført selv.

Til dette har bystyret allerede bevilget penger, og byggingen kommer snart i gang. Når det er ferdig, åpner det seg en ny verden, i første omgang for kajakksporten.

– Dette har vi savnet sårt. I alle år har vi måttet reise til østlandet for å konkurrere, noe som har kostet enorme summer for klubbene. Vi anslår en kostnad på 25.000 for et konkurranseopphold på Østlandet for en klubb. Det har vært en stor belastning. Nå får vi endelig mulighet til å arrangere stevner og generere inntekter til klubben selv, i steden for bare å ha utgiftene, sier Helgesen.

Må få areal på land

Rosporten har mer plassbehov, og Fana roklub, som skal huse anlegget, må vente til det er planert ut et større området ved kaien før de kan arrangere konkurranser. I første omgang vil banene fungere som treningsbaner for roerne.

– Når håper dere å kunne åpne banene?

– Man kunne tenke seg våren 2018, da mener vi bestemt at dette skal være mulig å få de opp. Det er en stor oppmuntring at dette blir vedtatt, men vi trenger å vite allerede i oktober om vi klarer å ha det på plass til 2018-sesognen. Det er da terminlistene skal utarbeides for kommende sesong, sier Helgesen.

Nordisk og EM for ungdom

For gruppen som har jobbet for anlegget, går arbeidet nå over i en ny fase. Mens kommunen betaler robanene, kan det bli opp til klubbene å finne midler til resten. I første omgang må det planeres ut et større område ved vannet, slik at roerne får plass til båtene ved konkurranser.

– Frem til nå har vi viet all oppmerksomhet til planlegging. Nå starter arbeidet med å skaffe firnansiering. Vi står litt på bar bakke akkurat der, men det er klart vi vil bruke alle de muligheter vi har, sier Kryvi, som ikke tør spå noe årstall for når anlegget er ferdig utbygget.

I 2004 ble det arrangert VM i maraton-padling på Nordåsvatnet. I fremtiden håper Kryvi og Helgesen på store mesterskap i ordinære ro- og padleøvelser, men ikke i EM- og VM-størrelse.

– NM, Nordisk mesterskap, og EM for ungdom er innen rekkevidde, sier Helgesen.

– For de store mesterskapene som EM og VM trengs det fasiliteter som ikke finnes her til lands, men NM og Nordisk er det naturlig å kunne arrangere, sier Kryvi.