Dyrebeskyttelsen Norge Midt-Troms, i samarbeid med Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, dro forrige søndag til området rundt Olsborg skole i Målselv kommune for å samle inn forvillede huskatter.

- Vi hentet fire stykker - én av dem var så syk at den måtte avlives. De tre andre klarer seg fint - og de var heller ikke smittet, forteller leder i kattegruppa i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug til Folkebladet.

De fire friske kattene får nå en ny sjanse og et nytt liv i Tromsø.

- De vil på sikt bli omplassert, men er per nå i fosterhjem. Kattene er ikke tamme, men heller ikke håpløse, siden de ikke er redde for mennesker, forklarer hun.

Planlegger storinnamling av forvillede huskatter Dyrebeskyttelsen Norge Midt-Troms, i samarbeid med Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, jobber for tiden med å samle inn store kolonier av forvillede huskatter. - Unikt for denne saka

Av de forvillede huskattene som er samlet inn, har fire testet positiv for FIV-viruset. Et virus som fungerer på samme måte som det menneskelige HIV-viruset.

- Fire har testet negativ, mens to gjenstår testet, forteller hun.

Det finnes ingen kur når katta først er smittet. Imidlertid kan den leve godt og lenge, dog som innekatt, med viruset.

- Vi drar tilbake allerede nå på søndag og vil fortsette til det er tomt. Vi gir oss ikke, sier hun.

- Du har tidligere anslått en koloni på rundt 30 forvillede huskatter. Har du det samme inntrykket i dag?

- Vanligvis når vi jobber med kolonier ser vi de voksne kattene, men vet at det finnes kattunger rundt omkring. Nå har vi kun sett én unge. Antakeligvis har flere unge katter dødd av ulike årsaker. Det er færre enn vi fryktet, men det er noe som ikke helt stemmer, svarer hun.

- Han har virkelig lidd

- Vi ser slike kolonier hvert eneste år. Det som er overraskende er graden av FIV-smitten. Det er helt unikt for denne saken, svarer hun.

Den FIV-smittede monsen som ble avlivet hadde ifølge Gausal Foshaug tre brukne tenner. Snuten skal nærmest ha vært kløyvd i to.

- Rundt det ene øyet var det flere kutt som irriterte øyet. Ørene var frostskadde og han hadde flere sår på kroppen. Han har virkelig lidd, sier hun og påpeker at monsen trolig har hatt en eier tidligere.

På’n igjen

Hun understreker viktigheten av å både kastrere og ID-merke kattene sine.

- Denne monsen har nok rukket å smitte mange generasjoner med katter, poengterer hun.

Gausdal Foshaug oppfordrer videre katteeiere til å holde kjæledyrene sine innendørs natt til førstkommende mandag.

- Fra og med ettermiddagen søndag vil vi starte nok en innsamlingsaksjon. Vi kommer til å jobbe ut mot de små nattetimene, siden kattene er mest aktive da, sier hun avslutningsvis.

Hastevedtak

Avdelingssjef for Troms og Svalbard i Mattilsynet, Torkjell Andersen, er orientert om saken og sier de har fattet et hastevedtak om å avvikle kolonien på Olsborg.

- I bakgrunn av bekymringsmeldinger har vi gjennomført tilsyn ved det aktuelle området. Vi har også hatt dialog med dyreeier og fattet vedtak om å avvikle dyreholdet, forteller han.

Ifølge avdelingssjefen er det snakk om et omfattende kattehold som har resultert i at forholdene ikke har vært bra for flere av dyrene.

- Jeg ønsker ikke å gå mer i detalj, men vi skal ha tett dialog med Dyrebeskyttelsen for videre omplassering, sier han avslutningsvis.

Denne katta ble avlivet etter å ha bitt fanget av Dyrebeskyttelsen. Søndag er det klart for en ny innsamlingsaksjon. Foto: Foto: Privat