Dahlø er eKoordinatorog prosjektleder digital infrastruktur i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Under siste møte i Formannskap og planutvalg i Åfjord gav Dahlø politikerne en innføring i hvordan det går med utbygginga av breiband og telenett i distriktet, og hvilke muligheter en har for ytterligere utbygging. Dahlø er ikke fremmed for å nytte mulighetene som ligger i at det skal bygges ut vindparker på Fosen de nærmeste åra. Det kan åpne for at det kan settes opp både nye mobilmaster og eventuelt også legges ned fiber til breiband.

– Jeg har prøvd å komme i kontakt med Statkraft, men jeg veit rett og slett ikke hvem jeg skal henvende meg til om dette, sier Dahlø.

Endringer

Dahlø arbeider både med mobilnett, trådløs tilgang til Internett og breibandsutbygging. Staten har en årlig pott som fordeles på fylkene. For tida ligger denne på om lag 110 millioner kroner. Etter regjeringsskiftet ble ordninga endret, slik at fylkene må søke staten om penger til prosjekter. Det er også endret hva de statlige bevilgningene kan gå til. Til sammenligning er det i vår naboland Sverige det slik at myndighetene for lengst har bestemt at staten skal ta ansvar for breibandsutbygging. Staten tar kostnaden med å legge ned fiber. Hvem som skal være innholdsleverandør er det kunden som bestemmer. Om en lignende modell var valgt i Norge, ville kunder sjøl fått bestemme om de ville hatt innhold fra Telenor eller NextGenTel.

Samkjøring

Mye av breibandsutbygginga i Norge er gjort av lokale kraftselskaper, da de store kommersielle aktørene først ikke viste interesse for å bygge ut i distriktene. I Ørland, Bjugn og Rissa var det eksempelvis FosenKraft og Rissa Kraftlag som etablerte selskapet Fosenlink. De bygde ut sentraler som ble koblet på det gamle koppernettet som ble brukt til telefon.

Dahlø sa til kommunestyret at samkjøring av prosjekter ofte er lønnsomt.

– Det bør ikke graves en meter grøft noe sted uten at det vurderes om det samtidig skal legges ned trekkrør for fiber i den, sier Dahlø.

 Mobilmaster

En som til daglig kjenner på problemet med dårlig mobildekning er varaordfører Jon Husdal. Han bor i Norddalen. Der har Telia, tidligere Netcom, bygd ut et mobilnett som dekker tale. Tilgang til data er det imidlertid dårligere med. Husdal ville vite om det for eksempel går an å sette opp mobilsendere i mastene som nå brukes til nødnett. Disse mastene har det fortrinn at det allerede er lagt strøm fram til dem. Til dette kunne ekoordinatoren svare at han så langt ikke hadde fått svar på henvendelser om dette.

– Vi skulle gjerne ha bygd mobilbaser over alt, men vi mangler penger til det, sa Dahlø.

Spleiselagene

Rundt om på Fosen har Dahlø initiert flere spleiselag som gjør at folk har fått breiband. Et av dem er på øya Garten, landfast med bru til fastlandet i Ørland.  Dahlø fikk ordføreren til å starte en politisk prosess der kommunen stiller med rundt 250 000 kroner. Deretter ble det funnet et tilsvarende beløp av den statlige potten. Henvendelser ble sendt ut til leverandører som leverer trådløsløsninger. Overraskelsen kom da Telenor kom med et tilbud på anbudet. De leverer ei løsning som innebærer bruk av fiber ut til øya, men bruk av kopper fram til husveggen.

Breibandet på fiber ut til Herfjord, Stokksund, Stokkøya og Linesøya i Åfjord er et annet døme på samarbeid mellom kommune, fylke og stat. Ifølge Senterpartiets Tone Bårli har det visstnok tatt tid før kunder har fått tilkobling på det nye nettet. Dahlø ba om å bli informert nærmere om dette, da fiberen skal være lagt klar til tilkobling.