- Det er første gang vi har åpen borg. Ørland kommune har historiske dager lenge, og i den forbindelse ønsket vi å tilby å åpne borgen, sier Åshild Adsen, museumsdirektør ved kunstindustrimuseet.

Lokale krefter

Ørland kommune med Gunn Kristin Ørsleie og Gunnhild Tettli i spissen har engasjert lokale krefter slik at det blir mulighet til å oppleve teater og korsang på borgen. I tillegg bidrar Fosen folkehøgskole med presentasjoner av tradisjonshåndverk og det blir marked i nedre borggård.

Åshild Adsen Foto: Terje Dybvik

Det blir også mulighet til å bli med opp i tårnet på borgen, og rundt i de lukkede rom, der man også finner gode motiver til den pågående fotokonkurransen.

- For første gang åpner vi jomfruburet, der kan barna sitte å høre på eventyr. På grunn av sikkerhet er det kun mindre grupper slippe inn, men vi tror at om dette blir en suksess så ønsker vi å gjenta med flere åpne helger. Sommersesongen vil være som vanlig, kanskje med åpen helg til høsten. Vi planlegger også å ha borgen åpen til jul, det har heller ikke vært vanlig, sier Adsen.

- Ikke vært lett

Alt ligger til rette for at det i helga blir liv og røre på borgen.

- Men ikke så mye liv og røre som vi skulle ha ønsket. Vi må balansere det med bestemmelsene fra riskantikvaren, det har ikke vært lett. Det var et sangerstevne på Ørlandet i 1929, der de deltagende ble fotografert på borgen. Det satt folk overalt! Slik skulle vi gjerne hatt det nå også, men det går dessverre ikke, sier museumsdirektøren.

1929. Arnt Kløften dirigerer Ørland sangforening. Foto: Jakob Christiansen

Adsen håper at mange vil ta turen til borgen i helga, og at også ørlendingene selv vil benytte seg av anledningen til å besøke kulturarven.

- Det er veldig mange ørlendinger som sier at det er mange år siden de besøkte borgen, og vi håper jo at vi også kan endre på dette, sier hun.

1929. Arnt Kløften dirigerer Ørland sangforening. Foto: Jakob Christiansen