Hensikten med bestemmelsene var å beskytte fjørfe mot å bli smittet av fugleinfluensa fra ville fugler. Den 1.juni vurderes smitterisikoen som betydelig redusert og «portforbudet» for fjørfe oppheves dermed fra denne dato, opplyser Mattilsynet.

Nedadgående

Vårtrekket av ville fugler til Norge økte risikoen for introduksjon av smitte til landet. Det har blitt funnet døde smittede fugler med norsk merking i Nederland og flere steder i Sverige har man funnet fugler med smitten. Fra den 1. juni anses vårtrekket av ville fugler til Norge som avsluttet. I tillegg ser det ut til at utbruddet i Sentral-Europa er nedadgående. Etter anbefalinger fra Veterinærinstituttet og en helhetsvurdering av situasjonen vil det ikke lenger være behov for de midlertidige beskyttelsestiltakene i portforbudforskriften, ifølge Mattilsynet.

Det betyr at hønene igjen kan gå fritt ute.

Registreringsplikt opphører

Fra og med 1.juni er det ikke lenger et krav om at fjørfe som holdes utendørs må være innhegnet og under tett tak. Kravet om behandling av ubehandlet overflatevann som benyttes som drikkevann opphører. Registreringsplikten for hobbyfjørfehold opphører. Det er heller ikke forbud mot dyreansamlinger eller dueslipp.

De generelle bestemmelsene om dyrevelferd ved hold av dyr fortsatt er gjeldende. Det samme gjelder den generelle varslingsplikten ved funn av mange døde villfugl i et avgrenset område eller forøket dødelighet i fjørfeflokken.