På omlag 30 meters dyp fant dykkerne en garnlenke på flere hundre meter som en fisker har mistet. Det er uvisst når, men den bar preg av å ha ligget i vannet en stund, opplyser dykkerne.

Et bilbatteri (!) var brukt som lodd på garnet

En sakte død

I lenka var det fisk, krabber og hummer som satt fast, og som hadde lidd en sakte og pinefull død. Etter at de kom opp, så ble det straks planlagt videre dykk for å få tatt opp denne lenka. Mandag tok de med seg utstyr for å fjerne den, og i løpet av ett dykk så ble deler av lenka tatt opp.

I garnet var det fisk, krabber og hummer som satt fast, opplyser dykkerne.

- Anslagsvis så var det 70-80 krabber og noen rester av hummere som satt fast i den lille delen av garnet de fikk opp da. Det gjenstår fortsatt mye, men det er viktig å få dette ut av havet slik at fisker og krabber ikke setter seg fast i dette. Tirsdag ettermiddag gikk dykkerne i vannet igjen og alt som er mulig å ta opp er nå oppe fra havet, forteller Lars Arne Raanes i Ørland froskemannsklubb.

- Garnet forsetter å fiske

Det er et stort problem at fiskere mister garn og teiner, forklarer han.

- Selv om fiskeren ikke får noe fangst når garnet forsvinner, så betyr det ikke at garnet ikke fisker. Det kan fungere i mange år etterpå og påføre dyrelivet i havet store skader. En krabbeteine vil også fange krabber som dør inne i teina og blir agn for nye krabber. Dagens teiner som ofte er laget av plast kan fiske krabbe og hummer i det uendelige.

Tips dykkerklubben

Ørland Froskemannsklubb oppfordrer derfor fiskere som mister brukene sine til å tipse sin lokale dykkerklubb så kanskje de kan hjelpe til med å finne igjen utstyret.  Det kan både være penger og lidelse spart.

De som har vært med på prosjektet så langt er Geir Røkke, Jarle Albrigtsen, Gunn Nesset, Viktor Vasskog Grøtan, Randolf Strømsnes Kjetil Johnson og Svein Skaug. Kystvakta er også informert om saken.