Mangfold er som alltid stikkordet når museet setter sammen sitt tilbud for den uka i hele året når de har best besøk. 1.500-2.000 personer gjester i løpet av Vinterfestuka er normalt. Og selv om de faste utstillingene ikke endres, så kommer det hvert år til nye. Publikum er med andre ord garantert å få se noe de ikke har sett før. Slik blir det også til årets Vinterfestuke.

Ferske fotografier

Årets VU-kunstner heter Elina Sipilä, en ung kunstner fra Rovaniemi som stiller ut litografier med motiv fra Nordkalotten. Hennes utstilling kan beskues i museets første-etasje. Den deler hun blant annet med Narvik-fotografen Kjetil Janson, som viser 14 av sine ferske foto en samling han enkelt og greit har kalt «2015 – og litt 2016».

– Jeg har aldri stilt ut på denne måten før, bare vist frem bildene mine i Fremover og på Facebook. Jeg er spent på mottakelsen, men setter veldig stor pris på å få denne anledningen.

Forteller Kjetil Janson, som er garantert å få godt besøk siden han deler utstillingslokale med den populære «vaffelpressen» til LTN Ofoten lokallag.

 

Veisatsing og håndverk

Men det er flere nye utstillinger i museet. Da Narvik Håndverk- og Industriforening ble lagt ned, overrakte foreningen

fotografier, kunst, og andre gjenstander til museet. Den del av disse blir nå vist frem for første gang, i en utstilling som har fått tittelen «102 år med mestere i faget». Statens vegvesen har også en utstilling som de har kalt «Tidenes veisatsing i Narvik». Ved hjelp av blant annet film blir byggingen av Hålogalandsbrua presentert. Det gjør også andre veiprosjekter i- og under Narvik sentrum og fra Øyjord til Bjerkvik. Interessant, for mange, selv om tunnelen under byen akkurat nå synes å være ... litt ute i det blå.

«Ny» gammel NRK-film

Museumskino er alltid et populært innslag i Vinterfestuka. Opp gjennom årene har publikum fått mange anledninger til å reise tilbake i tid for å se hvordan vi levde i «gamle Narvik.

I år består filmen bokstavelig talt av en reise, siden den beskriver en tur med et malmtog fra Riksgrensen og ned til Narvik. Filmen varer i 38 minutter og ble laget av NRK for 50 år siden. I tillegg til togturen byr den også på intervju med noen menn som i sin tid jobbet i Rombaksbotn. For de som er ekstra glad i tog, anbefales også musikkvideoen «Toget», modelltog på Norddalsbrua, og filmen Narvik 100 år.

Samenes historie

Samenes historie i Ofoten er hovedtema for årets VU-utstilling, og Lars Slettjord forklarer hvorfor temaet er valgt.

– Vi har lenge hatt et ønske om å beslyse den lokale, samiske historien i Ofoten – som er et grenseoverskridende nordsamisk område med kjente steder som Vassdal, Tinja, markebygdene i Evenes og Skjomen. Sist høst laget vi en utstilling om dette, men vi har ikke hatt anledning til å vise den frem før nå. Den er interessant, og viser særtrekkene i «Ofuotta, en del av Sápmi» – forteller Slettjord.

Brukskunst og skolebarn

Brukskunst er også en fast del av VU på museet, og i år er det fire damer fra Yttersida i Lofoten og Vesterålen som tilbyr alt fra sølv, strikking, såpe og glass.

Sist, men ikke minst; fotoutstillingen «Lek med teknologi» som 7.-klassingene fra Frydenlund monterte for en tid siden, henger fortsatt og skal gjøre det gjennom Vinterfestuka.