LILLEHAMMER: Gudbrandsdalsseminaret er et heldagsseminar med lange tradisjoner.
Vanligvis har Gudbrandsdalsseminaret gått over én dag. I år blir det en ekstra seminardag.
Seminaret kobler fortiden til nåtiden. Men det ser også inn i framtiden. I år er utgangspunktet – knaggen, om man vil – nye E6 gjennom Gudbrandsdalen. Vegen er ifølge innbydelsen, det største menneskelige inngrepet i dalføret siden jernbanen kom. Ikke bare sett fra naturen og landskapets side, men også kulturelt.
Om det som skjedde for hundre år siden, heter det at det var da folk begynte å stille klokka etter toget. Tidligere var det angivelig kirke- og gardsklokkene som «styrte» tida gjennom dagen.

Urbant rundt stasjonene

Jernbanen hadde stoppesteder. Det var rundt disse stasjonene tettstedene vokste fram og ble selve handelssentrene i bygdesamfunnene. Seminaret ser på hvordan samferdselsutviklingen og moderniseringen av reisemåtene har påvirket Gudbrandsdalens bygdesentra.
Framtidas E6 vil i langt større grad enn dagens hovedfartsåre oppover Gudbrandsdalen, gå utenfor tettstedene. Den vil skjære tvers gjennom fjell og åpent kulturlandskap. Den delen av nåværende E6, som ikke blir en del av framtidas, vil bli dalførets lokalveg.
Arkeologiske undersøkelser og funn i traseen for nye E6, er allerede i ferd med å endre bildet man hittil har hatt av dalens historie.
Utdrag fra ei bok om dette, som ble utgitt sist høst, blir presentert på seminaret. Kulturminner gir folk og samfunn kunnskap som setter oss i stand til å ta enda mer hensyn til kulturarven. Seminaret skal også se på erfaringene fra den gamle vatningskulturen.

Sentrale foredragsholdere

Foredragsholdere under Gudbrandsdalsseminaret er Arne Skuterud fra Gudbrandsdal Historielag, Torveig Dahl fra Gudbrandsdalsmusea, historiker Ivar Teigum, Knut Paasche fra NIKU, Ingfrid Lyngstad Rambøll, fylkeskonservator Kjell Marius Mathisen og Dag Arne Reinar fra Riksantikvaren.
Arrangører er Maihaugen, Oppland fylkeskommune, Gudbrandsdal Historielag, Gudbrandsdalsmusea og Opplandsarkivet avd. Maihaugen. Seminaret er åpent for alle.
Under andre dag av seminaret, torsdag 29. januar, henvender arrangøren seg i første rekke til kommunale planleggere. De vil få innføring i hvordan man kan innarbeide hensynet til og bevaring av kulturminner i kommunal planlegging, særlig knyttet til tettstedene og byene i fylket.