At Lillehammer for tiden mangler kino (på grunn av ombygging) er ikke til hinder for at to filmfestivaler arrangeres i sentrum i uke 13. Amandusfestivalen, Norges største filmfestival og filmkonkurranse for filmskapere under 20 år, arrangeres i år for 28 gang. Festivalen foregår tirsdag 24. til torsdag 26. mars. Nesten parallelt med Amandusprogrammet, fra onsdag 25. til fredag 27. mars, arrangeres Den Norske Studentfilmfestivalen for fjerde gang. Begge festivalene har sin hovedbase i Kulturhuset Banken i Lillehammer.

– Det totale arrangementet vil derfor oppleves som én stor festival som feirer unge og lovende filmskapere Dette er en fin måte å underbygge Lillehammer som filmby, sier Kristine Tingvik Aas i Studentfilmfestivalen. Hun forteller at de fleste av arrangementene er åpne for publikum som kan kjøpe festivalpass for et par hundrelapper.

Les også GD MENER: Lillehammer som filmby

Hovedbase i Banken

Både Stine Marie Solem, daglig leder for Amandusfestivalen, og Øystein Egge, som leder Studentfilmfestivalen sammen med Eivind Nordengen, forteller at det i år er rekordmange påmeldte bidrag og deltakere. 570 personer og 264 filmer er påmeldt til Amandusfestivalen. Rundt 60 av filmene blir vist under festivalen.

Rundt 60 personer er foreløpig påmeldt til studentfilmfestivalen. Arrangøren har mottatt rundt 106 bidrag fra studenter som går, eller har gått på høyere utdanning innen film. 30 av filmene blir vist under festivalen.

Les hva kulturministeren mener om festivalene: Jobber for forutsigbar finansiering

- Interesse og behov

– Det viser at det er stor interesse og behov for disse festivalene, sier Solem. Bidragene på begge festivalene blir bedømt av en fagjury. Festivalarrangørene har lagt opp til et tettpakket program (se også undersak). Deltakerne på Amandusfestivalen har tilbud om blant annet kurs og seminarer. Aktivitetene vil foregå på ulike arenaer i byen, blant annet på utesteder og hoteller. Solem håper mange publikummere tar turen til prisutdelingen i Maihaugsalen torsdag.

– Det blir et forrykende show med unge artister, blant annet Raylee, som er kjent fra både Melodi Grand Prix og Stjernekamp, sier Solem.

Raylee i Maihaugsalen

Filmvisningene under Amandusfestivalen og Studentfilmfestivalen er åpne for publikum som kjøper festivalpass for et par hundrelapper. Festivaldeltakerne kan blant annet få med seg spesialvisning av filmen «Den Tilfeldige Rockestjernen» onsdag 25. mars. Filmen  handler om en av musikerne i bandet Kaizers Orchestra, og påfølgende Kaizersfest etter visning. Samme kveld vises også stumfilmklassikeren «Berlin: En Storbysymfoni» fra 1927, akkompagnert av live-konsert med det alternative rockebandet, Karokh. Dessuten er det konsert med Jonas Alaska på Plan B.

Torsdag 26. mars vises ungdomsfilmen «Beyond Clueless» og Filmquiz i Kulturhuset Banken. Det er også mulig å møte  filmskaperne bak animasjonsserien «Norske grønnsaker». Amandusprisutdeling i Maihaugsalen

Fredag 27. mars er det blandt annet prisutdeling i Kulturhuset Banken og avslutningsfest for Studentfilmfestivalen på Cafe Stift.

Les mer om programet til Amandusfestivalen

Les mer om Studentfilmfestivalen

– Dukker opp på filmskolen

Den Norske Studentfilmfestivalen er ifølge arrangøren den eneste rendyrkede studentfilmfestivalen i Norge. Det har også kommet inn bidrag fra Polen og Sverige. De påmeldte filmene blir vist i festsalen i Kulturhuset Banken.

– Filmene holder et svært høyt nivå. Kanskje det er noen kommende Oscar-vinnere blant filmskaperne, sier Egge. De to arrangørene er så langt svært fornøyd med å knytte festivalene tett sammen.

Thomas Stenderup, dekan ved den Norske Filmskolen, sier festivalen betyr mye for unge filmskapere.

– Vi har sett en rekke unge talenter, som først viste film på Amandus, og som noen år senere dukker opp på Filmskolen i Lillehammer, sier Stendrup. Han har konkrete forslag til hvordan festivalene kan utvikles videre.

Ut mot verden

– Konseptet er fint, men kanskje kunne man invitere utenlandske deltakere for å åpne opp mot verden. Film er et universelt språk, og det er fascinerende. Festivalen kan godt være mer synlig gjennom året, med visninger og dialog med filmskaperne på nett. Og så kan man overveie å lage tyngre, faglige pedagogiske seminarer for filmlærere under festivalen, og på den måten yte et bidrag til filmutdanning for de unge, sier Stenderup.