2016 har vært et krevende år for eldreomsorgen i Lillehammer. Så er det likevel ikke slutt med de endringene som er gjennomført i dette året. Økonomisk er det grunn til å være mer bekymret for situasjonen i 2017 enn i 2016, rapporterte helsesjef Audun Amdahl før tirsdagens budsjettbehandling startet i Lillehammer formannskap.

Allerede i januar kan det bli ny møtevirksomhet med påfølgende tiltak, varslet helsesjefen. Situasjonen blir mer krevende i årene framover. Behovene vil øke, og det er behov for å gjøre ting annerledes, lød budskapet.

Arbeiderpartiet, SV og Venstre erkjenner de økte behovene. Men tas det høyde for dette i neste års budsjett? En ekstra million til mer bruk av velferdsteknologi kan sies å være en start. Styrking av kompetansen blant helsemedarbeidere er også et uttrykk for økt oppmerksomhet.

Spørsmålet er om både posisjon og opposisjon vier tilstrekkelig oppmerksomhet til varslene om eldreomsorgens ressursbehov. Ikke minst bør politikerne utfordre rådmannen til å sette tall på de signalene hans helsesjef varsler. For hvor lenge skal det gå an å omorganisere seg vekk fra utfordringer som også handler om ressursbehov?

Budsjettdebattene i Lillehammer er dessverre fortsatt forutsigbare. Opposisjonen representerer ingen egen politisk kraft. Det er synd. For særlig Høyre er i dag, som tidligere, preget av å protestere mot e-skatt- De gjør likevel intet for å vise seg fram som et reelt politisk alternativ.

Høyres Ole Rolstad kritiserte Ap for å flytte på små summer sammenliknet med rådmannens forslag. Selv flytter han på enda mindre. Flyttepengene er ikke engang håndfaste. Dette er for dårlig håndverk.

2017 blir et år da Lillehammer skal festne framdrift for planlegging av E6 og dobbeltspor. Byutvikling, arealbruk og infrastruktur i og utenfor sentrum skal tydeliggjøres. Ny skolestruktur er i utvikling.

I en slik sammenheng er det viktig at kommunen har et offensivt grep om helsesektor og eldreomsorg. Signalene fra kommunestyrets behandling bør gjøres mer tydelige og forpliktende. Ingen skal måtte frykte for egen velferd.