I dag er det premiere på Gålå. Ny regi, ny scenografi, 250 nye kostymer, ny musikalsk tolkning og nye skuespillere. Den nye oppsetningen av Ibsens «Peer Gynt» på utendørsscena ved Gålåvatnet blir møtt med spenning og store forventninger. Den regionale kultursommerens kanskje viktigste hjørnestein trenger fornyelsen. Så vil kvelden gi svar på om det nye mannskapet innfrir.

Mottakelsen «Peer Gynt» får i kveld er avgjørende. «Peer Gynt» trenger et stort publikum. I kveld vil alle som årvisst har besøkt sceneanlegget i vannkanten møte noe helt nytt. Sterke bånd til det som var vil bli utfordret av alt det nye, men vissheten om at fornyelsen var nødvendig bør gjøre det enkelt å møte det nye med et åpent sinn.

Regjeringen evaluerer ordningen med knutepunktinstitusjoner. Også Peer Gynt-stevnet møter kulturmyndighetenes kritiske blikk. Stevnet får denne helga besøk fra Kulturrådet, som skal vurdere både kunstnerisk aktivitet og utvikling av kunstnerisk kvalitet og egenart. En ny, vellykket forestilling er trolig den beste begrunnelsen for at stevnet skal beholde sin knutepunktstatus. Knutepunktstatusen er avgjørende for kvaliteten på senere stevner, fordi ordningen tilfører stevnet rundt fire millioner kroner i året.

Som ny kunstnerisk leder har Iren Reppen gjort grunnarbeidet. Da hun kom til Vinstra, møtte hun teaterengasjerte frøninger med begeistring, og med lyst til at Peer Gynt skal være det kunstneriske bidraget til å løfte regionen. I en artikkel i GD i januar i år, snakket kunstnerisk leder Iren Reppen om at et kulturliv i utvikling er et kulturliv som tør å si ja til utfordringer. Reppen ville våge noe for å få til noe. Reppen opplevde tidligere i år et engasjement som er sterkere her enn på et vanlig teater. Lokale aktører som har bedt om nye utfordringer, har ifølge rapporter fra prøvene fått nettopp det. Foran premieren ser det ut til at entusiasmen kan måle seg med den vi husker fra forrige forestillings beste år.

Det er grunn til å glede seg, og det er grunn til å være spent.