LILLEHAMMER: Torsdag ble det kjent at Statens helsetilsyn har gitt Hilde Valleraune begrenset autorisasjon som helsearbeider.

Høsten 2013 varslet hun sin arbeidsgiver Lillehammer kommune om at hun hadde innledet et forhold til Anders Gjestvang, som hun to år tidligere hadde arbeidet som omsorgsarbeider for.

– Ikke i tråd med loven

«Jeg kjenner saken kun slik den er presentert i media, men jeg tviler sterkt på om dette er i tråd med helsepersonelloven. Kjærlighet er ikke forbudt, heller ikke for helsepersonell», har Bente Ohnstad skrevet i en Facebook-kommentar til GDs artikkel torsdag.

Hun er ingen hvem som helst når det gjelder helsepersonelloven. I 1993 skrev juristen og advokaten Ohnstad NOU 1993:33 «Om helsepersonells rettigheter og plikter», og var også en viktig bidragsyter til Odelstingproposisjon nr. 13 (1998-99) «Om lov om helsepersonell m.v.» før loven ble vedtatt.

LES OGSÅ: Hilde ble kjæreste med tidligere pasient, det får konsekvenser

LES OGSÅ: Stort engasjement for kjærlighetssak

Kvalitet, sikkerhet og tillit

– Helsetilsynets skal føre tilsyn med at helsetjenesten og dens utøvere fremmer kvalitet, sikkerhet og tillit. Å innlede et forhold til en tidligere pasient er i seg selv ikke egnet til å svekke tilliten til en omsorgsarbeider, sier Ohnstad. Det som må vurderes er om behandlerrollen er misbrukt slik at det går utover pasientsikkerheten. Vil vedkommende representere en fare for sikkerheten fremover? Jeg finner ikke holdepunkter for en slik antakelse i denne saken.

Ikke belastende for brukeren

– Så du mener ikke at denne saken gjør Valleraune uegnet til utøve sitt yrke?

– Jeg skal være forsiktig med å konkludere i en sak som er under behandling. Men rent generelt vil jeg si at det må vurderes konkret om en relasjon mellom den som yter og den som mottar helsehjelp gjør helsepersonell uegnet. Det må blant annet tas i betraktning om de rent faktisk har påført brukerne en betydelig belastning. Og det ser da vitterlig ikke slik ut i denne saken.

Myndighetene skal ikke gripe inn i rettighetene til helsepersonell uten at de har en klar lovhjemmel for det. Helsetilsynet er et tilsynsorgan, ikke et straffeorgan.

Mangelfulle rutiner

Helsetilsynet retter også kritikk mot Lillehammer kommune i vedtaket om å begrense autorisasjonen til Hilde Valleraune.

«Lillehammer kommune har ikke etablert nødvendige styringssystemer for å forebygge og håndtere rollesammenblanding mellom helsepersonell og brukere», sier helsetilsynet, og påpeker brudd på helsepersonelloven, forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven og internkontrollforskriften.

– Vi tar tilbakemeldingen fra helsetilsynet til etterretning, og skal gå inn og se på hva vi har gjort feil. Så skal vi gi helsetilsynet svar innen 1. mars, sier kommunikasjonssjef Kjersti Morset i Lillehammer kommune.

– Helsetilsynet har plassert en del av ansvaret for at denne tilsynssaken oppsto på Lillehammer kommune, og vi kommer til å korrigere det som de mener ikke har vært bra nok fra vår side.

– Kommer vedtaket om begrenset autorisasjon til å ha følger for ansettelsesforhold eller oppgaver for Hilde Valleraune?

– Av hensyn til taushetsplikten kan jeg ikke kommentere det.