Fire år som ordfører. Det har satt spor blant velgerne i Lillehammer. Espen Granberg Johnsen står fram som lillehamringenes soleklare ordførerønske for fire nye år. 75 år med ordførermakt fra Ap skremmer åpenbart ikke velgerne. Støtte fra annenhver Lillehammer-velger er en solid plattform for en sittende ordfører.

Opposisjonen minner helt riktig om at det fra tid til annen kan være vitaliserende å få til skifter i et styresett. Men ikke for enhver pris, kvitterer velgerne. Det beror helt på hva som framstår som alternativer.

Eivind Falk stiller som Høyres ordførerkandidat for tredje gang. Han står på stedet hvil. Det er ingen blå bølge i Lillehammer for å få ham valgt som ordfører. 17 prosent støtte er lavere enn det partiet har ambisjoner om å oppnå i lokalvalget.

GD følger valget

GD tar temperaturen på alle kommuner i dalen foran valget. Her finner du målingen for din kommune:
Lillehammer (i papiravisa 21.08.15 og 05.09.15)
Lom (i papiravisa 25.08.15)
Gausdal (i papiravisa 26.08.15)
Lesja (i papiravisa 27.08.15)
Ringsaker (i papiravisa 28.08.15)
Vågå (i papiravisa 29.08.15)
Ringebu (i papiravis 01.09.15)
Nord-Fron (i papiravisa 02.09.15)
Øyer (i papiravisa 03.09.15)
Sør-Fron (i papiravisa 04.09.15)
Dovre (i papiravisa 08.09.15)
Skjåk (i papiravisa 09.09.15)
Sel (i papiravisa 11.09.15)
 

Heller ikke Venstres Terje Rønning aspirerer til ordførermakt. Men han oppnår tross alt støtte fra like mange som tidligere har stemt på Venstre.

Målinger er interessante i seg selv. Viktigere er det hva slags politikk vi har i vente. Akkurat som KrF distanserer seg mer og mer fra høyrepartiene sentralt, er det lite som tyder på at Venstre i Lillehammer noen gang kan komme til å støtte Falk som Høyreordfører i Lillehammer. Det vil være klargjørende om Terje Rønning avklarer dette før valget.

I våre ordførermålinger spør GD denne gang også om synet på kommunereform og interesse for å søke sammenslåing med en eller flere nabokommuner.

Her er kommunene i ulike faser. Og så lenge arbeidet ikke er fullført, vil det herske mye tvil om behov og berettigelse. I vår del av landet er skepsisen til endringer større enn i andre regioner.

I Lillehammer sier et flertall på 51,5 prosent ja, 38 prosent nei til at kommunen går sammen med nabokommuner. Det mest overraskende i målingen er hvordan eldre over 60 år sier et mye mer tydelig ja enn velgere under 40 år.

Dette gir et viktig signal tilbake til alle som arbeider med reformforslaget. Spørsmål om å sikre gode tjenester i framtida bør være et viktig tema.

Les også: Johnsen fester grepet