Salomonsson stor hjälte – räddade en poäng

Först räddade han en boll på mållinjen i eget straffområdet - en minut senare dunkade Emil Salomonsson in en straff till 1-1 och räddade en poäng till IFK Göteborg i den 93:e minuten.

ANNONS
|

Det var ett Blåvitt, där Jörgen Lennartsson sedan mötet med AFC Eskilstuna hade gjort flera ändringar i startelvan, som kom till spel på Jämtkraft Arena. Elias Omarsson, David Boo Wiklander och Abdul Razak fick alla chansen i ett blåsigt och snöigt Östersund.

Graham Potters lag tog tidigt kommandot och ägde, precis som väntat, mycket boll på konstgräset. Och redan efter ett par minuter var det nära att det blev utdelning för norrlänningarna, men Pontus Dahlberg var med på Alhaji Geros avslut från nära håll.

Bollinnehavet fortsatte halvleken ut att vara i hemmalagets favör men det var Blåvitt som skapade mest och bäst. Sebastian Eriksson hade en nick över från nära håll och en stund senare frispelade Henrik Björdal Sören Rieks i bra läge, men dansken fick inte till avslutet. Allra närmast var dock inbytte Tobias Hysén. 35-åringen ersatte Elias Omarsson, som fick utgå med en befarad hjärnskakning, och han hade knappt hunnit in på planen innan Emil Salomonsson frispelade honom med ett välavvägt inlägg. Hysén drog till direkt, men Anders Andersson fick till en snabb sidledsförflyttning och stod för en smått osannolik räddning.

ANNONS

– Det är helt klart den vassaste räddningen i allsvenskan i år, utbrast C Mores expert, Anders Andersson.

I paus var det nöjda miner i Blåvitt-lägret, åtminstone när det gällde den defensiva insatsen under matchens första 45 minuter.

– De har någon chans i början, vi har en jättechans i slutet. Det är en jätteräddning. Vi vet att de är bollskickliga på det här underlaget. Defensivt vill vi ha dem ungefär som vi har dem, säger Mattias Bjärsmyr.

I den andra halvleken steg tempot en aning dock utan att det bjöds på några riktigt öppna målchanser. Ken Sema hade en frispark - men då var Pontus Dahlberg med. Men IFK-ynglingen skulle få kapitulera. I samband med en hörna hamnade bollen hos Curtis Edwards. Engelsmannen höll i innan han med ett perfekt avslut dunkade in 1-0.

Efter baklängesmålet försökte Blåvitt forcera för en kvittering, men laget hade svårt att skapa några riktiga farligheter. I slutminuterna skulle det dock hetta till ordentligt.

Först hade Östersund ett öppet läge att på tilläggstid trycka in 2-0. Då räddade Emil Salomonsson på mållinjen. I samma sekvens vände Blåvitt på spelet och i en duell mellan Henrik Björdal och Andreas Andersson i Östersunds straffområde gick norrmannen omkull. Glenn Nyberg pekade på straffpunkten. Vem klev fram då? Emil Salomonsson. Högerbacken dunkade säkert in 1-1 och blev hjälte i dubbel bemärkelse.