15 elever fra Flatåsen skole ble syke etter å ha overnattet ved badeplassen ved Tungvågvatnet på Frøya i mai i år. På den tre dager lange turen deltok de blant annet på Tour de Frøya.

Alle elevene ble syke etter tur med kvalme, oppkast og diaré. De fleste var syke i to til tre dager. Smittevernoverlegen i Trondheim ble varslet og skolen meldte at det var mistanke om at drikkevann hentet fra en bekk i nærheten kunne være årsaken. Den eneste som ikke ble syk var læreren, og han hadde ikke drukket fra bekken.

Mattilsynet har nylig gjort ferdig rapporten fra kartleggingen av hendelsesforløpet og smittekilde.

Sterkt forurenset vann

Vannprøver viser at både bekken og Tungvågvatnet var sterkt forurenset med sikre eller mulig tarmbakterier fra mennesker eller dyr.

I følge rapporten viste avføringsprøver fra elevene at de inneholdt Norovirus, som gir lignende symptomer som elevene hadde beskrevet. Det ble også påvist en variant av tarmbakterien E.coli(EPEC), men den kan også forekomme hos friske personer.

- Det har åpenbart forekommet et sykdomsutbrudd, der smittestoffet var Norovirus, eventuelt i blanding med EPEC. Begge disse smittestoffene kan smitte via drikkevann. Alle de syke elevene hadde drukket vann fra bekken og noen også fra Tungvågvatnet. Og vannprøvene viste at både bekken og Tungvågvatnet var forurenset med avføring fra mennesker eller dyr. Etterforskningen har ikke avdekket andre sannsynlige smittekilder, hverken mat spist under oppholdet, eller forhold knyttet til sykkelrittet. Dette indikerer sterkt at smittekilden var vann fra bekken, eventuelt fra Tungvågvatnet for de som drakk derfra.

De store mengdene med tarmbakterier kan ha kommet fra gjødsling av sauebeite.

- Det foregår beiting av sau i området, og på et jordbruksareal nær bekken dyrkes gras, og her  er det opplyst at det ble spredd naturgjødsel uka før turen.

Men forurensningskilden for Noroviruset er ikke fastslått.

- Under forutsetning av at smittestoffet var Norovirus, er det mennesker og ikke dyr som er smittekilden. Dersom det forekommer lekkasje av kloakk fra bolighus i nedslagsfeltet til bekken er dette en aktuell forurensningskilde. Mattilsynet har mottatt ubekreftede meldinger om at slik forurensning forekommer. Andre forurensningskilder av tarminnhold fra mennesker kan ikke utelukkes, skriver mattilsynet blant annet.

Trygt å bade

Alle elevene hadde badet i Tungvågvatnet, men mattilsynet mener det er liten sannsynlighet for at alle elevene kan ha svelget vann i så store mengder at det kan føre til sykdom.

Saksbehandler Erik Wahl i Mattilsynet mener det ikke er noen risiko å bade i Tungvågvatnet.

- Nei, vi vil ikke fraråde folk å bade der nå i det fine været. Hopp ut i.  Det er forskjell på å bade og å drikke vann. Og jeg har ingen grunn til å tro at det er mer forurenset i Tungvågvatnet enn andre trønderske badevann, mener Wahl.

Han har derimot noen råd å komme med når det gjelder å drikke vann.

-  Vi vil fraråde noen å drikke vann fra bekker som man ikke kjenner om det er noen forurensningskilde til. Et generelt råd er å ha med seg rent drikkevann på flaske om man skal på en dagstur, eller kok vannet dersom man skal på en lengre tur der man ikke kan bære med seg alt vann, sier Wahl.

Klubben grendalag får skryt

Den som blir tørst når de er ved badeplassen i dag, trenger ikke frykte for å bli smittet. Klubben Grendelag ved Aleksander Søreng tok raskt affære da saken ble kjent for ham.

Sørget for drikkevann: Aleksander Søreng søreget for at det raskt kom på plass drikkevann da det ble kjent at elevene hadde blitt syke av vannet i bekken.

- Kontaktperson for grendalaget Klubben, Aleksander Søreng har orientert om at det etter utbruddet fant sted, er etablert en drikkevannstank med kran på leirplassen ved Tungvågvatnet. Tanken fylles ved behov med vann hentet fra Frøya kommunale vannverk. Drikkevannskranen er fritt tilgjengelig for alle som bruker området. Det er satt opp skilt som viser at drikkevann kan tappes her. Og ved bekken der skoleelevene hentet vann, er det satt opp skilt om at vann her ikke må drikkes. Mattilsynet er fornøyd med disse tiltakene, og at de ble gjennomført så raskt, skriver Mattilsynet i rapporten.

Sørget for drikkevann: Aleksander Søreng søreget for at det raskt kom på plass drikkevann da det ble kjent at elevene hadde blitt syke av vannet i bekken.