Hele 32 prosent av bilførerne i Sør-Trøndelag svarer at de tror de har kjørt med ulovlig promille.

Det er en klar overvekt av menn, 40 prosent, mens 21 prosent av kvinnene svarer det samme.10 prosent svarer at de har kjørt bil selv om de har tatt legemidler som har advarsel mot bilkjøring.

- At rus er et problem i trafikken er vi klar over, men resultatet setter en støkk i oss. At så mange tar sjanser med bilkjøring kombinert med alkohol og/eller legemidler er svært urovekkende, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

Årsak til halvparten av dødsulykkene

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge. (Kilde: Folkehelseinstituttet).

Gjensidiges samfunnsundersøkelse viser også at 4 av 10 sjekker sjelden eller aldri om legemidlene de tar har advarsler mot bilkjøring. 16 prosent sier at dethender de drikker alkohol noen timer før kjøring og beregner når de tror de er under promillegrensen.

- Få venner til å kjøre

 - Undersøkelsen viser at det er alt for mange som spekulerer i å kjøre bil etter bruk av alkohol eller trafikkfarlige legemidler. Det er mye fokus på veistandarden i Norge,men det aller viktigste for trafikksikkerheten vil uansett være føreren bak rattet. Vi oppfordrer på det sterkeste å la bilen stå hvis en har noen grunn til å være usikker. Benytt kollektivtrafikk, taxi eller spør venner i stede for å ta unødvendige sjanser, sier Eklo.

Kolliderer du etter å ha kjørt i ruspåvirket tilstand kan konsekvensene bli alvorlige, ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

Avslag på erstatning som følge av narkotikabruk forekommer oftere, og utgjør sammen med medisinbruk halvparten av sakene der kjøring i påvirket tilstand fører til avkortning i forsikringserstatningen.

Den andre halvparten skyldes kjøring i alkoholpåvirket tilstand.

Slik påvirkes kroppen av promille

Kilde: Sosial- og helsedirektoratet

0,2: Øyets evne til å fokusere hurtig og omstille seg fra lys til mørke reduseres. Evnen til å gjøre kompliserte oppgaver svekkes, du blir anspent og litt varm.

0,5: Evnen til å oppfatte situasjonen og reagere presist begynner å reduseres. Hemningene begynner å forsvinne.0,8: Nedsatt koordinasjonsevne og økt reaksjonstid. Hukommelse og kritisk sans svekkes.

1,0: Oppmerksomhet og konsentrasjonsevne er svekket, begynnende tretthet, nedsatt balanse og bevegelsesevne. De fleste slutter å drikke på dette tidspunktet.

1,5: Nedsatt bevegelsesevne, sløret tale. Man er full.

2,0: Forgiftningssymptomer, ingen selvkontroll. Talevansker. Mange ser dobbelt.

3,0: Ikke kontroll på urinblære, fare for bevisstløshet. Opplever ikke hva som skjer.

3,5- 4,0: Bevisstløshet inntreffer. Redusert åndedrett. Stor fare for hjernelammelse og død.

4,0: Få overlever så høy promille.