Verdensdagen for psykisk helse ble markert over hele landet 10. oktober. Årets tema for opplysningskampanjen er «Fordi livet forandrer seg» og mandag inviterte brukerutvalget i Nav Troms til markering og grillfest i bakgården til Kafé X.

Viktig å være positiv

Tromsø-bosatte Silje Maria Richardsen (30), som opprinnelig er fra Senja, holdt et åpent innlegg på markeringen.

– Mitt første møte med å få en negativ kommentar, var da jeg begynte på skolen i førsteklasse. Aldri før har jeg blitt snakket til og møtt på den måten, forteller hun åpenhjertig.

Hun forteller om en hverdag på ungdomsskolen hvor hun gråt seg selv i søvn kveld etter kveld.

– Mobbing er et utrolig negativt begrep. Hva med å flytte fokus til «vær en venn»? Hvis man fokuserer på det positive, vil det positive vokse fram, sier Richardsen, som legger til at hun fikk god støtte fra både faddere og lærere.

– Men ikke alle er like heldige som meg, påpeker hun.

Åpen om psykisk lidelse

Hun forteller om flere store omveltninger i livet.

– Den største omveltningen var da jeg ble mamma i 2008. Jeg var på et barseltreff hvor alle andre mødre var så lykkelige og snakket om alt som var så fint, mens jeg satt der og tenkte på alt som var jævlig, forteller Richardsen åpenhjertig.

Hun møtte en helsesøster som fortalte henne at hun led av fødselsdepresjon.

– Sommeren 2009 var da det virkelig skjedde. Jeg fikk min diagnose, nemlig bipolar lidelse. Jeg var langt nede, men begynte å skrive dikt og male og bruke det til noe. Jeg har blitt bedre og kan jobbe igjen, mye takket være god støtte fra venner, familie og kolleger, forteller Richardsen, som jobber som bioingeniør.

Bli ekspert på egen sykdom

For Richardsen har det vært viktig å ta grep selv.

– Jeg synes først og fremst det er veldig viktig å forebygge. Det er så mye vanskeligere å rette opp i ting etterpå. Men for meg har det vært viktig å gå på kurs for å lære mest mulig om sykdommen. Det gjør ting bedre for meg og de rundt meg, sier hun, og trekker fram terapigrepet psykoedukasjon.

– Jeg har bipolar lidelse type 1, som er den mest alvorlige. Nøkkelen for meg har vært å lære om sykdommen og rett og slett bli ekspert på egen lidelse, forteller Richardsen, som også er medlem i Bipolarforeningen.

– Hvordan har du det i dag?

– Bipolar lidelse er forskjellig for alle, men man kan ha store svingninger mellom depresjon og mani. Jeg har vært åpen om min egen diagnose bare siden 30. mars i år, da Verdensdagen for bipolare lidelser ble markert. Jeg synes det har vært helt greit å fortelle om lidelsen og jeg er stolt over at jeg har klart å være åpen. Jeg synes selv jeg er ganske stabil, sier hun.

Imponerende og raust

Remi Hoholm, leder for brukerutvalget i Nav Troms, er imponert over Richardsens åpenhet.

– Å markere Verdensdagen for psykisk helse er viktig, fordi det angår oss alle. Vi har alle en psykisk helse og vi har alle ulike forutsetninger for hvordan vi håndterer endringer i livet. Jeg synes det er helt fantastisk flott å høre Silje Maria fortelle så åpent og ærlig. Det er så utrolig viktig og veldig raust av henne.

Brukerutvalg består av representanter fra ulike brukerorganisasjoner.

– Vi får innspill fra mottakerne som vi bringer videre opp til systemnivå i Nav. For oss er det viktig å snakke på vegne av alle brukerorganisasjoner, slik at alle får hjelp, sier Hoholm.

Han kommer med en klar oppfordring på Verdensdagen for psykisk helse:

– Hvis du ser noen som sliter, vis at du bryr deg. Vær en støttespiller. Det er ofte slik at det ikke skal så mye til for å hjelpe.