Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Her er verktøyet!

– Konflikter er noe vi skyr unna. Noe vi snakker lite om. Dette verktøyet får temaet frem i lyset, forteller Kåre Hansen, forskningsleder på IRIS, International Research Institute of Stavanger.

Han har tidligere ledet et forskningsprosjekt om konflikter. På bakgrunn av intervjuer i 15 norske virksomheter ble verktøyet Konfliktogrammet til. Sammen med Idébanken har han nå oppdatert verktøyet til en versjon 2.0.

Tas tak i for sent

I følge Hansen er det en utfordring at konflikter ofte blir tatt tak i for sent. Det er noe han håper verktøyet kan bidra til å unngå.

– Hensikten med Konfliktogrammet er at det skal hjelpe virksomhetene til å gripe inn i konflikter på et tidligere tidspunkt, sier Hansen. 

– Slik kan de hindre at konfliktene utvikler seg til å bli dramatiske, med store menneskelige og økonomiske konsekvenser. Unødvendig store konsekvenser. 

Kåre Hansen 02 - foto Eivind Kaasin _web

– Hvordan kan vi våge å møte ubehaget ved konflikter? 

Et av de sentrale spørsmålene i det nye konfliktogrammet

Våge å møte ubehaget

At konflikter tas tak i for sent, er i følge Hansen fordi vi føler et ubehag ved konflikter.

 – Et av de viktigste spørsmålene i verktøyet er hvordan vi skal klare å møte ubehaget som forbindes med konflikter.  

Gjennom felles gruppeoppgaver, samt informasjon hva forskning sier om temaet får virksomheten et godt utgangspunkt for å forstå konflikter, hvordan de kan møtes eller unngås.

– Det er ikke et verktøy for å håndtere konfliktene, men et verktøy som kan gjøre virksomheten bedre rustet til å hindre konflikter og til å stå i konflikten når den oppstår.

– Det var en liten aha-opplevelse. Vi har aldri lært om dette på denne måten tidligere.

Nils Williksen, direktør i Lakseslakteriet Nils Williksen AS, om Konfliktogrammet. 

 

Nils Williksen 01 - Foto Eivind Kaasin
Alle ansatte hos Nils Williksen AS brukte en halv dag på å lære om konflikter. Erfaringene viste seg å være veldig gode. Her med tillitsvalgt Roger Urdshals (t.v), direktør Nils Williksen og personalleder Lars Inge Lauritzen (t.h)

En aha-opplevelse

Lakseslakteriet Nils Williksen AS i Nord-Trøndelag har hatt stor nytte av verktøyet.

– Det var en liten aha-opplevelse. Vi har aldri lært om dette på denne måten tidligere. Det har tilført nyttig kunnskap i virksomheten, mener direktør Nils Williksen.

I fiskefabrikken er det lenge siden det var konflikter å snakke om. Men da sjansen bød seg om å jobbe forebyggende med konflikter slo de til. Sammen NAV Arbeidslivssenter bestemte de seg for å prøve ut verktøyet. 

– De ansatte har blitt mer bevisste. Nå vet vi hva vi legger i en konflikt, hva som kan utløse den og hvordan vi kan bidra til å unngå den, forteller personalsjef Lars Inge Lauritzen.
 

PRØV KONFLIKTOGRAMMET

Les mer og prøv verktøyet her

 

SE FILMEN OM VERKTØYET:

Les mer

idebanken

Konflikter er et gode når de håndteres godt

Konflikter er i seg selv verken et gode eller et onde. De kan ha både positive og negative sider. Konflikter avdekker og tydeliggjør viktige temaer. Håndtert på riktig måte kan konflikter være en kilde til utvikling, læring og tettere relasjoner.