Tjomlid var invitert av Human-Etisk forbunds lokkallag i Vadsø. På biblioteket ventet 24 interesserte sjeler. 40-åringen fikk publikummet til å trekke på smilebåndet da han innledet med at han ikke akkurat hadde noe motivasjonsforedrag med seg til kvenbyen.

– Det er vel snarere tvert imot. Der andre foredragsholdere tar mål av seg å bygge opp sitt publikum, er mitt mål å bygge det ned. Håpet er at du skal tvile enda litt mer på din egen eksistens etter denne seansen, flirte Tjomlid, på et vis som bar bud om noe alvor under den muntre overflaten.

Fakta-rytter

Tjomlid har de siste årene gjort seg stadig mer bemerket gjennom bloggen «Saksynt». Så langt har han brakt til torgs et sted mellom 1700 og 1800 blogginnlegg, noe som tilsvarer noe slikt som 30 romaner, eller der omkring. Ifølge bloggeren selv.

Den evige jakten etter å ta ettertrykkelig livet av fordommer og myter, går som en rød tråd gjennom Tjomlids skriverier. Når en eller annen poster et facebookinnlegg, som oser av fordommer mot eksempelvis mennesker med et annet opphav enn Blenda-hvite, der er gjerne Tjomlid ute og parerer.

– Ting går jo så veldig fort nå om dagen, og ulike elleville påstander spres uhyggelig fort. Det hender rett så ofte at disse er fulle av myter og faktafeil, og da må det tidvis tilbakevises og korrigeres, sier Tjomlid, som under det halvannentime lange foredraget tok utgangspunkt i boka «Placebo-defekten», der han tar et oppgjør med alternativ behandling og greier ut om hva som gjør at alternativt kan virke.

– Du kan utmerket godt bli frisk av å gå til alternativ behandling, men slikt som homeopati – det virker ikke, messet Tjomlid, etter å ha gitt en innføring i hva placeboeffekt er, og hvordan dette på ulikt vis kan påvirke i en prosess fra sykdom til helbredelse.

Kolikk-tvil

Tjomlid plukket blant annet fra hverandre mange småbarnsforeldres tro på at det var akupunktur, kiropraktikk eller homøopati som fikk has på kolikk hos småtten.

– På et eller annet tidspunkt så vil et barn med slike smerter bli bra fra det. I en slik prosess forsøker foreldre nær sagt alt, og i det barnet blir frisk er det lett å la seg lede til å tro at det var den siste behandlingsmåten som fikset det hele, sa Tjomlid.

Opprør

Blant tilhørerne var Kari Lund Johnsen (24). Hun kunne kvittere ut «check» etter «check» til Tjomlids ord.

– Mye av det han sier er i tråd med det jeg selv tror og mener. Så – for å si det sånn – akkurat nå er det litt sånn opprør i kroppen, og jeg tviler enda litt mer på egen eksistens enn før jeg kom inn på biblioteket i kveld, humrer Lund Johnsen, og legger til;

– Altså, med det mener jeg en tvil som jeg tror er sunn. Jeg vet sånn omtrent hvem jeg er og hva jeg gjør, men det er ikke alltid lett å vite hva alt rundt er. Så det er jo grunn til å være skeptisk. Eller som foredragsholderen sa det, å være sunt skeptisk, sier 24-åringen.