For kort tid siden kjørte en bilist inn i en reinflokk i Stokkedalen og drepte 18 rein. Politiet har startet etterforskning etter hendelsen, noe som ifølge reinpolitisjef Inger Anita Øvergård, hører sjeldenheten til.

– Men dette er et ekstremt tilfelle.

Tall fra Finans Norge viser at det hittil i år (til og med mars) har blitt rapportert inn 172 dyrepåkjørsler i Finnmark. Det er 30 flere enn i tilsvarende periode i fjor, men omtrent like mange som i 2014 (173).

Eiendel

Hva gjør du hvis du kjører på rein?

– Rein er å betrakte som en eiendel. Hvis du kjører på et gjerde, og ikke vet hvem som eier gjerdet, så kontakter du politiet for å melde fra, det samme gjelder ved reinpåkjørsler, konstaterer reinpolitisjef Inger Anita Øvergård og minner også om at det er viktig å få kontakt med eieren i tilfelle dyret lider og må avlives.

Selv om skadeoppgjør vanligvis håndteres mellom de involverte partene, synes hun det er greit å varsle politiet.

– Oppi alt dette er det ganske mange som ikke melder ifra til noen. Dyret kan ha fått brudd i beinet eller indre skader selv om den løper av gårde. Reineieren har ikke kontroll på alle dyrene hele tiden, så det kan ta lang tid før slikt oppdages, sier Øvergård og påpeker at reineier erstattes via bilforsikringen til personen som kjørte på dyret.

LES OGSÅ: Bremset for rein – ble selv påkjørt

Ikke bonustap og ikke ordinær egenandel

Ved Forsikringsspesialisten i Finnmark fortelles det at de ikke har ordinær egenandel og ingen bonustap ved påkjørsel av dyr som rein, forbeholdt at påkjørselen meldes til politiet eller naturoppsynet. Dette skal være den standarden blant norske forsikringsselskap.

Erstatningsbeløpet til reineieren faller som regel under ansvarsforsikringen.

Dette gjør du ved viltpåkjørsler

Har du sett skiltene?

Noen år tilbake i tid var det en del reinpåkjørsler i Finnmark. Reinpolitisjef Inger Anita Øvergård forteller at røflig 500 rein ble påkjørt og drept i året i Vest-Finnmark.

– Jeg innhentet en del statistikk på den tiden, og vi vurderte å starte et prosjekt for å få ned påkjørslene i 2009, sier Øvergård.

Prosjektet ble aldri noe av, men ifølge reinpolitisjefen ble det gjort flere grep. Blant annet skilting om reinflytting langs flere veistrekninger i fylket. Statens vegvesen gjorde også slik at trafikktavler i Vest- og Øst-Finnmark samt Nord-Troms viser temperatur, kjøreforhold som glatt veibane, og fare for rein.

I Dyrevelferdsloven § 4. Hjelpeplikt heter det blant annet: «Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart.

Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret, avlive dette med det samme. Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmelsen dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid.

Nødvendige utgifter til tiltak etter denne bestemmelsen skal staten betale, men utgifter knyttet til tiltak overfor dyr fra dyrehold kan kreves tilbake fra dyreholderen eller eieren.»

Mattilsynet har listet opp en rekke punkter de mener må gjøres på stedet etter en påkjørsel:

  • Ta på deg markeringsvest og sikre ulykkesstedet med nødblink og varseltrekant
  • Skaff først oversikt over eventuelle skadde personer. Gi førstehjelp og ring 113 dersom akutt hjelp er nødvendig
  • Ring politiet på 02800 for å melde om påkjørselen.
  • Merk stedet der dyret ble påkjørt, slik at skadde dyr som har forlatt stedet, kan spores.
  • Hjelp det skadde dyret så langt du har mulighet. Du kan om nødvendig avlive dyret selv. Men for bl.a. tamrein og hjortevilt gjelder dette bare hvis det ikke lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid. Avlivning av hjortevilt og tamrein krever tilstrekkelig kunnskap, ferdigheter og utstyr til å gjøre det en måte som ikke utsetter dyret for ekstra lidelser. Det er derfor sjelden aktuelt for privatpersoner å avlive slike dyr selv.