Stadig økende levealder gir utfordringer hva angår eldreomsorgen i kommunene. I Sørum skal antall 80-åringer fram mot 2040 fordobles fra 520 personer i dag til 1.260 om rundt 30 år. Antall 90-åringer skal øke fra 65 til 238.

Spørsmålet kommunen må ta stilling til er hvordan gi et best mulig omsorgstilbud for de eldre.

I dagens kommunestyre skal politikerne ta stilling til framtidens strategi innenfor Sørums eldreomsorg.

Fra rådmannens side ligger følgende innstilling:

1. Det skal legges til rette for en godt utviklet omsorgstrapp der tjenester på lavere nivåer (hjemmebaserte tjenester) skal prioriteres.

2. Institusjonstilbudet skal fra 2020 ha en dekningsgrad på 19 prosent. I dag er den på rundt 25 prosent.

3. Det skal satses på forebyggende tjenester for personer som har eller står i fare for å utvikle omsorgsbehov.

4. Det skal opprettes et tett samarbeid med frivillige lag og foreninger for å forebygge utrygghet og ensomhet.

5. Det bygges boliger i kommunal regi som skal sikre at alle med omsorgsbehov, og som ønsker og har evne til det, kan bo utenfor institusjon.

– Ikke dårligere eldresomsorg

Kommunen ønsker å legge til rette for at flere eldre skal bo hjemme lenger – uten at det går utover kvaliteten på eldreomsorgen.

– Dersom hjemmetjenestene er et like godt alternativ som institusjonene, er vi overbevist om at eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. I dagens samfunn er det så mange teknologiske muligheter, blant annet i form av sporings- og varslingssystemer, at det ikke skal være et problem. Målet er å få til et minst like godt tilbud hjemme som på sykehjemmet. Da blir ikke tilbudet dårligere, opplyser kommunalsjef Bård Gjestvang for omsorg og velferd i Sørum kommune til indre.no.

I tillegg til å styrke hjemmetjenesten, blir nye omsorgsboliger og leilighetstilbud for eldre en del av boligstrategien i årene framover.

– Bemannede omsorgsboliger er et godt alternativ. Det har ikke Sørum i dag. At eldre kan bo sammen i lettvinte leiligheter er også et pluss. Samtidig må den forebyggende delen være sterk. Vi ønsker å drive oppsøkende virksomhet ut mot de eldre. Fanger vi opp utfordringene tidlig nok, kan vi sette inn tiltak som gjør at de eldre fortsatt kan bo i egen bopel, sier Gjestvang.

Flere plasser

At dekningsgraden på institusjonsplasser i Sørum skal ned, betyr ikke at det blir færre sykehjemsplasser i kommunen. Byggingen av nye Blaker aldersheim vil gi noen flere plasser.

I tillegg har politikerne lovet å styrke institusjonstilbudet på Frogner. Når dette blir realitet, og om man går for sykehjem eller andre boligtyper, vil man komme tilbake til.

– Venter dere reaksjoner når dekningsgraden skal tas ned?

– Saken har vært til behandling både i eldreråd og Sosial- og omsorgsutvalget, og administrasjonen har fått full støtte for tenkningen. Men det er ikke før man begynner å gjøre endringer at prøvelsene kommer og vanskelige enkeltsaker kan dukke opp. I dag ligger Sørum høyt i dekningsgrad sammenlignet med kommunene rundt oss, sier Gjestvang.

De eldre blir eldre, men det er også et faktum at de blir friskere. Livsstilssykdommer som kols, diabetes og hjertesykdommer vil, i tillegg til demens, bli en utfordring.