Torsdag formiddag la rådmann Jostein Grimstad i Verdal kommune fram sitt forslag til budsjett for 2016 og økonomiplanen. Da var det ingen store ord om plussregnskap å spore, men tvert imot en innledning med bruk av Edvard Munchs berømte maleri, «Skrik».

- Driftsmarginen vår er absolutt null. For å klare det er vi nødt til å drive mer effektivt. Dersom vi fortsetter å drive som i dag, så går vi i minus neste år, sier Grimstad etter presentasjonen.

Gjelden øker

Bruken av «Skrik» som illustrasjon på presentasjonen gjorde han for å illustrere at alle ønsker mer midler til sine hjertesaker, mens midlene ikke strekker til.

- Dette blir et krevende år. Folk må huske at vi drifter tjenester for over 700 millioner kroner. Ulempen er at forventningene til tjenestene ligger godt over den summen. Da ligger det i politikkens vesen å måtte prioritere, sier Grimstad.

Verdal kommune har budsjettert med en lånegjeld på 1,151 milliarder kroner i 2015. I budsjettforslaget for 2016 legges det opp til at gjelden øker til 1,254 milliarder kroner. Ifølge den foreslåtte økonomiplanen vil gjelden øke til 1,4 milliarder kroner innen utgangen av 2019.

- Mye av gjelden betaler seg selv, som for eksempel investeringen i bygging av teateret, hvor Nord-Trøndelag Teaters leie dekker kostnadene. Sånn sett er det ikke en dramatisk økning i gjelden, sier Grimstad.

Tar grep

I sitt forslag til budsjett for 2016 og økonomiplan for de neste fire årene, er det spesielt helse og velferd som vil merke endringer. Befolkningsutviklingen viser at antall personer over 67 år i Verdal vil øke med cirka 100 personer i året fram mot år 2020. Antallet personer over 80 øker deretter kraftig i kommunen, som dermed må ruste seg for et forventet høyere behov for helse- og omsorgstjenester.

- Det kommer en stor omlegging og volumøkning for tilpasset omsorg. Veksten i antall eldre over 80 år etter 2020 vil kreve endringer som vi må begynne å tenke på nå. Det for å bygge opp et tilbud som er godt nok ut fra enkeltbehov og eldres evne til å fungere lengst mulig på egen hånd, sier Grimstad.

Kutter 20 årsverk

Kommunen har i dag 113 plasser fordelt på to institusjoner. Framtidens tilbud skal nå bygges ved å redusere antall institusjonsplasser med 24 plasser, hvorav 14 plasser i 2016 og 10 plasser i 2017. Det gjør at kommunen kan kutte 13,1 årsverk fra 1. april neste år. Det sparer kommunen cirka 4,5 millioner kroner. 10 nye årsverk avvikles fra 1. januar 2017, noe som sparer kommunen cirka 5,7 millioner kroner. Helårsvirkningen vil være på til sammen cirka 13,7 millioner kroner.

- Plassene foreslås redusert på Ørmelen Bo- og helsetun (ØBH) og bemanningsendringen vil i stor grad være naturlig avgang, skriver rådmannen i sitt forslag til økonomiplan. Han viser da til at bygningsmassen er for kostbart å drifte i dagens form, blant annet på grunn av behovet for dobbel nattvakt.

Investerer 110 mill.

Kommunestyret må nå ta stilling til hvor stor dekningsgrad kommunen skal ha på sine heldøgns omsorgsplasser. Behovet kan tilpasses alt fra 15 til 55 heldøgns omsorgsplasser fra 2017. En om- og utbygging av Ørmelen Bog- og aktivitetssenter til 58 heldøgns omsorgsplasser i perioden 2017-2020 vil eksempelvis koste110 millioner kroner. Husbanken dekker da 45 prosent av investeringskostnadene gjennom tilskudd.

Politikerne skal nå forberede sin spørrerunde for formannskapet og gruppelederne 12. november. Deretter behandler komite for plan og samfunn forslaget 17. november, før komite for mennesker og livskvalitet behandler forslaget dagen etter. 19. november går administrasjonsutvalget og formannskapet inn for sin innstilling, før saken legges til alminnelig ettersyn. 14. desember blir budsjett og økonomiplan endelig vedtatt av kommunestyret.

Formannskapet i Verdal må nå prioritere hardt i årene framover for å holde budsjettet. Foto: Tor J. Friberg