Tirsdag formiddag skulle man tro at det meste gikk i litt ferietempo. Inne på Verdal bibliotek hadde imidlertid de første lesehestene allerede funnet veien til bokreolene for å finne både nye og gamle favoritter. Et leseprosjekt, opprinnelig startet i Vestfold under navnet «sommerles», har sørget for at barn i barneskolealder (6-12 år) nå strømmer til for å finne nye sider de kan sluke mens ferien går sin gang.

– Ja, jeg liker å lese, bekrefter Elias Norby (10) som er på ferie fra Trondheim. På spørsmål om hva som er favorittboken peker han kontant på kompisen Robin Grøtan (11) og boken han har i hånden, «Gutta i trehuset».

Elias kan imidlertid ikke delta på kampanjen selv i år, siden Sør-Trøndelag ikke deltar i kampanjen. For Robin er imidlertid situasjonen en annen. Han skal starte i 6. klasse på Verdalsøra barneskole til høsten, og er en ivrig leser. Boken som ble plukket ut, er langt fra tilfeldig.

– «Gutta i trehuset» er favorittboken min. Men jeg liker egentlig alle bøker som er spennende, hvis noe for eksempel er stjålet eller forsvunnet. Det som er morsomt med akkurat denne boka er at bildene er morsomme og boken er ganske spennende, forteller han entusiastisk.

Ulike nivå

Barne- og ungdomsbibliotekar Karen Birgitte Borud er i fremste linje på prosjektet i Verdal. Hun skal også ha æren for at Robin hadde hørt om prosjektet og meldt seg på. Kort fortalt har kampanjen en nettside hvor barna selv går inn og registrerer seg. Deretter legger de inn bøker de leser, og får poeng for antall sider de har lest, oppgaver de kan gjøre på siden og ved å følge med på en fantasy-fortelling som foregår gjennom sommeren. Sidetall er selvfølgelig differensiert ut ifra hvilken klasse barna går i, forteller Borud. Når man når ulike nivå kan man innkassere ulike premier, som smykker, halsbånd og frisbee. Det høyeste nivået er nivå 20.

– Selvfølgelig er målet å nå nivå 20, men jeg er litt usikker på hvor mye jeg må lese da, sier Grøtan og ser spørrende på Borud.

– Jeg er litt usikker, men du må kanskje lese rundt 600 sider i sommer, smiler Borud og legger kjapt til at «det klarer du». Etter litt betenkningstid er også 11-åringen enig i at det høres ut som et overkommelig mål.

På topp i landet

Robin er imidlertid langt fra den eneste verdalingen som i disse tider er innom biblioteket både titt og ofte. I Nord-Trøndelag er Verdal nummer tre blant alle kommunene i oppslutning på prosjektet, med hele 780 registrerte lesere av 1279 elever totalt. Det tilsvarer 61 prosent oppslutning, noe som kun er slått av Røyrvik og Flatanger. Av de tolv fylkene i landet som deltar troner Nord-Trøndelag på topp med en fylkesoppslutning på 29,3 prosent totalt.

– De tallene vi har for Verdal er vi rett og slett veldig stolte av, smiler Borud og forteller litt om årsaken til at de har lyktes i å nå ut til så mange elever.

– Først og fremst er bokbussen viktig i Verdal. Jeg kjører den selv, og har vært inne i alle klassene i kommunen for å fortelle om prosjektet, vise de hvordan de går frem på nett for å registrere seg samt nevnt noe om at man kan vinne premier og at de «må» være med, ler hun.

I tillegg fremholder Borud et godt samarbeid med skolene i kommunen, hvor lærere er flinke til å informere foreldrene om ulike leseprosjekt. At et slikt prosjekt fremmer leselyst, og ikke minst glede, mener hun er en viktig faktor når barna er i sine beste læreår.

– Det å lese er kanskje det viktigste de lærer seg. Du kommer ikke langt hvis du ikke behersker det å lese. Mange klarer heller ikke å sette seg ned med en bok hvis de føler at de må, noe som kan bli litt tilfelle i skolen. Dessuten er ferien lang, og det å lese er ikke som sykling. Fordi om du har lært deg det, må du vedlikeholde lesingen. Går de to måneder uten lesing, er de satt tilbake i lærestadiet når de kommer på skolen igjen til høsten, minner hun om.

Ungt klientell

Bibliotekaren formelig stråler i det hun ser ut i rommet hvor majoriteten av dem som er til stede er godt under 15 år.

– I disse tider merker vi to typer som er her. Det er de som skal ha noe lektyre til sommerferien, og barn. Noen er her nesten hver dag, andre dukker opp av og til, smiler hun.

Prosjektet startet 1. juni og pågår ut august. Når perioden går mot slutten vil alle lesehestene inviteres til et avsluttende show med brødrene Nyhus på Verdalsøra barneskole. Håpet er å samle så mange barn at biblioteket blir for lite.

– På den siste avslutningen vil det også trekkes ut en premie, som er et gavekort på en bokhandel. Alle som har deltatt i løpet av sommeren har muligheten til å vinne gavekortet, og de får lodd etter antallet sider de har lest underveis, tilpasset sitt nivå. Dermed er det en litt større vinnersjanse til de som leser mest, forteller Borud.

En av lesehestene har i hvert fall satt seg mål for sommeren. Og Robin Grøtan er klar på hvorfor han synes det er artig å lese.

– Det er ganske artig å lese. Det blir mer som en film, konkluderer han.