Dette er verdens mest populære iskremsmak. Sørg for å bruke de beste råvarene du kan få tak i, og vær spesielt nøye med å bruke vanilje av god kvalitet! Det blir mellom seks og åtte ispinner av denne oppskriften. Pyntes gjerne med smeltet sjokolade og fargerikt strøssel.

Oppskrift og bilder er fra boken Ispinner av Nicole Emson på Cappelen Damm Forlag.

Ingredienser (syv personer)

1,5 dl sukker

3 eggeplommer

1 stk vaniljestang (delt på langs, frøene skrapt ut)

6 dl helmelk

2,5 dl kremfløte

Slik gjør du

  • Visp sukker, eggeplommer og vaniljefrø til en luftig eggedosis.

  • Kok opp melk og kremfløte med den utskrapte vaniljestangen. Ta kjelen av varmen. Rør eggedosisen forsiktig inn i fløtemelken. Varm blandingen til 85 °C, eller til den begynner å tykne litt. Den må ikke koke.

  • Sett straks blandingen i iskaldt vann, for eksempel i oppvaskkummen, og la den bli avkjølt. Deretter lar du ismassen stå i kjøleskapet i minst 1 time, men gjerne natten over.

  • Sil blandingen gjennom en finmasket sil. Hell blandingen i iskremmaskinen og kjør den til massen er tyktflytende og kremaktig. Fordel straks massen i ispinneformer og sett dem på en plan flate i fryseren. Etter cirka 3 timer kan du ta isen ut av formene og dyppe eller rulle den i ønsket topping