Mange konfirmeres i mai og juni, og pengene strømmer inn fra både venner og familie, slik at ungdommen skal få en god start på voksenlivet.

Undersøkelser viser at ungdom får gjennomsnittlig 33.500 kroner i gaver. Her anbefaler ekspertene at foreldrene tenker på innskuddskonto, BSU og aksjesparing med indeksfond.

– Er det er snakk om mye penger, bør foreldrene sette pengene inn på en sparekonto i konfirmantens navn, som hun eller han kan disponere fra de er 18 år. Det kan du gjøre som verge, selv om konfirmanten protesterer, sier leder for finansportalen.no, Elisabeth Realfsen.

Ungdommen er nok fristet til å bruke deler av pengene selv til andre ting enn langsiktige sparingsmål, men Realfsen kan ikke understreke nok hvor verdifullt det kan være å sette av beløp for å gi ungdommen en fordel når man en gang skal kjøpe seg bolig.

– Det er enkelt å finne ut hvilken sparekonto som passer for deg på finansportalen.no. Legg inn sum, alder og hva slags type konto du vil ha, og velg den banken som gir den beste renten, sier Realfsen.

Rentene på bankenes BSU-tilbud er i en klasse for seg selv med den beste renten uten krav om tilleggsprodukter på 3,65 prosent. De aller beste rentene vil likevel ikke ungdommen kunne få før de har en inntekt som er stor nok til at de får glede av skattefradraget på 20 prosent av hver krone spart.

Et annet alternativ er å sette konfirmasjonspengene i aksjer, hvor man over tid kan forvente høyere avkastning enn i banken.

– Det betyr at du betaler lave gebyrer for forvaltning, så det blir mer igjen til deg. – I motsetning til sparekonto må du ha konfirmantens velsignelse for å kjøpe indeksfond i deres navn. Du finner oversikt over indeksfond på finansportalen.no. Og det er like enkelt å avslutte et fond som å ta ut penger fra sparekontoen, sier Elisabeth Realfsen.