BRA DAMER av GURI SOLBERG

Vi er ikke veldig godt skolerte i våre egne underliv

Guri Solberg intervjuet gynekolog Agnethe Lund om all skammen som er tilknyttet kvinners seksualiv - og om alt det vi helst ikke prater om.

RØD I KINNENE: Guri Solberg spurte gynekolog Agnethe Lund alt vi vanligvis ikke tør å spørre om ...
RØD I KINNENE: Guri Solberg spurte gynekolog Agnethe Lund alt vi vanligvis ikke tør å spørre om ...
Sist oppdatert

En svak duft av røkelse lå i lufta, meditativ musikk med rolige beats gjorde gruppen på tjue yogaglade damer avslappa og samkjørte. Lærerens behagelige stemme ga oss små instruksjoner om å puste inn, puste ut, strekke, holde og gi slipp. Så: «Prrrrft». Den umiskjennelige lyden av luft som kommer ut av kroppen. Ohm shanti shanti ble snudd til fnis og røde kinn, selv om ingen visste helt hvem synderen var. En ekte medsøster og yogi ved min side løftet hånden i solidaritet og sa «Eeehh, når jeg gjør denne øvelsen hender det også veldig ofte at ... ja ... vagina blir fylt med luft og ... ja ... det kommer en prompelyd.» «Jeg kjenner meg også igjen!» utbrøt jeg! For selv om ikke akkurat dagens uhell kom fra meg, vet jeg hvor flaut det er når kroppen lager lyder en ikke kan kontrollere.

Rundt meg så jeg de letta ansiktene til alle de andre deltagerne på yogakurset, for mange hadde tydeligvis kjent på frykten for å skjemme seg ut på grunn av den mangelen på kontroll man gjerne har i underlivet etter å ha født et barn eller to, for ikke å snakke om tre. Selv har jeg slutta på flere yogakurs nettopp fordi jeg allerede på første solhilsen har begynt å frykte hva som skjer når vi kommer til den skjebnesvangre skulderstående eller andre utfordrende øvelser som kan føre til uønsket lyd fra kroppen min. En slags motsatt mindfulness som tvang tankene mine et helt annet sted enn til øyeblikket. Et meget privat sted, for å si det sånn. Nå har jeg lært at fenomenet har et navn. Garulitas. Det er faguttrykket som benyttes når det ikke er god nok høyde og støtte i det vevet som er mellom endetarm og skjede. Av og til må det faktisk opereres, dersom tilfellet er skikkelig ille. Men fakta er at det kreves perfekt anatomi for at luft aldri skal samle seg i skjeden. Og perfekt anatomi, det har man gjerne før en fødsel, men ikke alltid etter. Så det gjelder å knipe igjen. Selv om det kan være en krevende øvelse.

Bra damer

Sammen med Guri Solberg lager Kamille podkasten Bra damer. Her intervjues interessante og imponerende norske kvinner.

Lytt på iTunes!

Det er gynekolog Agnethe Lund som har lært meg om Garulitas, og som i denne ukas podkast hjelper meg å forstå kvinnekroppen bedre. Hun mener at mens gutta helt fra de er babyer tar på og utforsker tissen sin, er det et område som nærmest er en stoppsone for jenter. "Det er et sted man ikke skal fingre med eller utforske, og det skaper jo kjempestor forskjell på jenter og gutter", sier hun. Den erfarne gynekologen opplever ofte at kvinner ikke vet særlig mye om hvordan de ser ut der nede, og må ofte lage tegninger for å forklare. Mens gutter gjerne er veldig fascinert av penis og alle detaljene, er det mange damer som har et distansert forhold til underlivet sitt, og nesten sier æsj. «De vet ikke forskjell på eggstokk og livmor, nærmest ikke på skjede og livmorhals, og kaller det vagina når det egentlig er kjønnslepper. Vi er ikke så veldig godt skolerte i våre egne underliv», mener Agnethe. Og det man ikke kan så mye om, frykter man gjerne, eller enda verre – skammer seg over. Derfor gir hun ofte det klassiske rådet om å se på seg selv med speil, for å få oversikt og forstå mer av hvordan ting er plassert og virker. Mange av de små og store helseutfordringene ved det å være kvinne, gjør oss flaue og skamfulle. Selv tør jeg fortsatt ikke kjøpe kun bind i butikken, selv om det bare er det jeg trenger. Jeg må alltid slenge på en ekstra vare eller tre for å liksom dekke over det faktum at jeg menstruerer. Kanskje er det den samme sjenansen som slår inn når noen av kvinnene som kommer til gynekolog Agnethe unnskylder seg fordi de ikke har barbert seg. Denne ukas podkast handler om smerter og plager vi kanskje ikke snakker så mye om. Men den handler ganske mye om skam også. For mitt inntrykk er at vi skammer oss mye over kjønnet vårt. For at det ikke er pent nok, brukes riktig eller fordi det lager pussige lyder. Og én vei ut av skammen er å lære. Denne uka i Bra damer kan du bli opplyst av dyktige Agnethe Lund, og føler du for det: Finn fram speilet!

Denne saken ble første gang publisert 23/05 2017, og sist oppdatert 05/04 2018.

Les også