Hopp til hovedinnhold

På vandring blant bøkene

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen startet andre dag av årets litteraturtog på vandring blant tusenvis av bøker i bokbyen i Tvedestrand.

08.06.2017

Vi har bøkene du alltid har sett etter! Det er et av slagordene til Bokbyen i Tvedestrand, og at det stemte fikk Kronprinsessen se med egne øyne. For i Tvedestrand er det rikelig med både antikvariater og bøker. 

"Jeg synes det er flott å gå her og skulle gjerne hatt mer tid enn det vi fikk til i dag. Jeg har vært her flere ganger før og jeg oppdager nye og spennende bøker og forfattere hver gang, sier Kronprinsessen.

Åtte flotte antikvariater ligger på rekke og rad i sørlandsperlen og bak vinduene i de hvite trehusene skjuler det seg mange bokskatter. 

En by av bøker

Bokbyen i Tvedestrand har til enhver tid flere hundre tusen bøker inne, fordelt på en rekke små og store antikvariater. Men, det er mer enn bare butikker. Hvert år gjennomfører de omlag 70 ulike litteraturaktiviteter for lesehester i alle aldre. Bokbyens prosjektleder Jan Kløvstad viste Kronprinsessen rundt, og var spesielt stolt over å kunne fortelle at svært mange menn deltar på litteraturarrangementene. De tre mest kjente arrangementene i Bokbyens regi er Han Olav Lahlums krimfestival, litteraturfestivalen Bokstavelig Talt og barnebokfestivalen Barnas bokbysommer.


Kronprinsessen passerte også "verdens minste antikvariat" som drives av Per Jørg Johnsen. I midten Jan Kløvstad, som er prosjektleder for Bokbyen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit fikk møte flere av antikvariatenes innehavere, som kunne fortelle at folk fra både fjern og nær kommer til Tvedestrand og bokbyen ved Skagerak. I Nynorsk Antikvariat fikk hun møte Arne-Ivar Kjerland. Han har holdt på med dette i mer enn 30 år og er i disse dager i ferd med å bytte lokaler. Det nye antikvariatet åpner ikke før 1. juli, og selv om mange av bøkene ennå ikke har funnet veien til sine nye hyller, fikk Kronprinsessen en sniktitt. Hun ble samtidig den aller første til å signere gjesteboka.

Holder bøkene levende

Kjerland og hans kollegaer er opptatt av ta et ansvar for kulturen og holde bøkene levende og tilgjengelige over tid. - I de store kjedene fases en bok ut etter 1-2- år. Du finner knapt en bok som er over 5 år gammel i mange butikker. Dette tar vi et ansvar for, forklarer han.

Ikke første besøket

Det er ikke første gang Kronprinsessen besøker bokbyen, som hun beskrev som et hyggelig sted å gå og drømme seg bort. Et sted å oppdage nye forfattere og bøker. Hun oppfordret flere med leselyst til å oppdage stedet og innrømmet samtidig at hun synes det hadde vært for liten tid på dagens vandring.

- Jeg synes det er flott å gå her og skulle gjerne hatt mer tid enn det vi fikk til i dag. Jeg har vært her flere ganger før og jeg oppdager nye og spennende bøker og forfattere hver gang, forklarte Kronprinsessen under dagens pressemøte.


Kronprinsessen på besøk i Bokbyen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Hun fortalte også at hun hadde funnet flere bøker til Kronprinsbarna i bokbyen, og fått fylt på bokhyllene på Skaugum med bøker de har savnet - av Astrid Lindgren, blant annet. 

Møte med en kjær salmedikter

I kveld møter Kronprinsessen en person hvis forfatterskap har betydd mye for henne: Salmedikteren Svein Ellingsen. Da inviteres det til salmekveld i vakre, 800 år gamle Dybvåg kirke. Det blir samtale mellom Kronprinsessen og Ellingsen om hans liv og diktning. Flere artister medvirker også. Det blir salmesang av Solveig Slettahjell og skuespiller Andrea Bræin Hovig bidrar med høytlesning.

Kronprinsesse Mette-Marit fortalte tidligere i dag at hun gledet seg spesielt til dette. Hun har et nært forhold til Ellingsens salmer, og Kronprinsparet valgte ut to av hans salmer da de giftet seg. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen er også ventet til kveldens arrangement.

 

Fakta

Hvor er bibliotekvognen?

Lyst til å kikke litt i Kronprinsessens bokhylle - kanskje bli kjent med nye forfattere? Bibliotekvogna er åpen for publikum på flere stasjoner underveis:

Onsdag 7. juni

  • Bø 14.00 – 16.00
  • Gjerstad 18.05-19.30

Fredag 9. juni

  • Vennesla 12.10 – 14.00
  • Kristiansand 14.40- 1530

 

Fakta

Forfattere på Litteraturtoget

En rekke forfattere og diktere har deltatt på Litteraturtoget:

2019:
Jonas Kinge Bergland
Nina Brochmann
Lars Saabye Christensen
Ellen Støkken Dahl
Janne Stigen Drangsholt
Erlend Loe 
Maja Lunde
Siri Pettersen
Zeshan Shakar 
Arne Svingen
Bjørn Vatne

2018:

Tiril Broch Aakre
Jostein Gaarder
Alf van der Hagen
Monica Isakstuen
Zeshan Shakar
Dag Solstad
Carl Frode Tiller
Helge Torvund

2017:
Alfred Fidjestøl
Maja Lunde
Gunstein Bakke
Mirjam Kristensen
Svein Ellingsen
Wenche Mühleisen
Marie Aubert
Gaute Heivoll
Bjarte Breiteig

2016:
Jonas Hassen Khemiri
Agnes Ravatn
Kim Friele og hennes biograf Ola Hegmo
Lars Saabye Christensen
Geir Gulliksen 

2015:
Roy Jacobsen

Helga Flatland
Tore Renberg
Harald Rosenløw Eeg
Ruth Lillegraven
Invild H. Rishøi
Maria Navarro Skaranger
Ida Hegazi Høyer

Knut Hoen (kritiker)
Kaja Skjerven Mollerin (kritiker)

NSB legger til rette for litteraturtog med Kongevognen for 5. gang. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook