Fiskebruket til Alf R. Johansen og reiselivsbedriften Finnholmen Brygge, samt Trevarefabrikken i Henningsvær, skal selges denne våren.

Etter 90 års virksomhet gjennom tre generasjoner, er det slutt for den tradisjonsrike familiebedriften i Henningsvær, der nye eiere må til for å utvikle og fortsette driften der familien i realiteten ga seg allerede i 2009, da driften ved fiskebruket ble stanset av dagens eiere.

Eierne Alf Per Johansen (74) og sønnen Alf Kenneth Johansen (43) i Henningsvær er nemlig etter flere år i tenkeboksen, nå blitt enige om å selge livsverket som bestefar og snekker Alf R. Johansen bygde opp i Henningsvær.

Bestefar og gründer Alf R. Johansen sto også bak det første fryseriet basert på ammoniakkdrift på stedet, og var en gründer av Frionor, satt i styret i Vaagan Sparebank, og var også varaordfører i Vågan.

Sin snekkerutdanning fikk han faktisk i nabokommunen, på Alstad i dagens Vestvågøy kommune.

I 2003, da Alf Kenneth kom hjem fra jobb i Norsk Sjømatråd i Spania og tok over den daglige driften, slik pappa Alf Per ønsket, ble Henningsværlaks AS besluttet solgt til Inge Berg i Hadsel.

Forut for dette salget lå en turbulent tid med 9,6 millioner i tap på FOS-konkursen, halvannen million i tap på 5-kronerstrekket, og halvannen million i tap på konkursen i Vestnorsk Lakseomsetning (VNL). Et totalt tap på 12.6 millioner kroner, som kostet krefter og avgjorde mye for utfallet av den framtidig familiebedriften.

Bedriften fikk også et tilfelle av ILA-smitte å kjempe mot, noe som også kostet mye arbeid og kostnader, blant annet med etterfølgende flytting av anlegget til Kleppstad. Men man sto på og realiserte det i salg til Inge Berg.

Man opplevde også svikt i innsiget av kvitfisk til innsiden av Lofoten. Og måtte slåss med stengningen av Henningsværboksen, noe som rammet leveransene direkte i alle år som "boksen" besto.

Trevarefabrikken startet i 1923, nasjonalt kjent for sine dører og trapper. Den ga inntekt til mange henningsværinger gjennom et helt yrkesliv, men endte med nedleggelse for mange år siden. Denne bygningen har lenge ligget ute for salg, bekrefter Alf Kenneth Johansen.

Fiskebruket på Finnholmen har etter 2009 vært utleid vinterstid til et Myrefirma, og sommerstid til kvalprodusenten Lofotkval.

Reiselivsdelen ved Finnholmen Brygge ble bygget opp gjennom en betydelig overhaling og ombygging av deler av fiskebruket, der både konferansesal, overnatting og restaurant ble etablert i deler av det tidligere fiskebruksbygget.

Reiselivsanlegget Finnholmen Brygge har i det siste vært leid ut til Henningsvær Bryggehotell.

– Selv om det er sårt å selge, så er hovedårsaken til at vi beslutter salg, at det sett fra vårt ståsted er best for stedet Henningsvær at en ny kjøper kan overta og utvikle eiendommen med 3000 kvadratmeter bygningsmasse og 2000 m² ledig tomteareal på Finnholmen.

– Det følger nemlig store oppgaver med oppgradering av bygninger både på fiskebruksiden og på reiselivssiden.

– Myndighetenes krav endrer seg hele tiden, og vi har ingen ansatte i et driftsselskap lenger som kan ivareta denne bygningsmassen slik det kreves.

– Med på kjøpet vil det også følge med råderett over mye hjellplass i Henningsvær, for produksjon av tørrfisk.

– Vi vil beholde en del eiendommer og bygninger på «Heimværsiden», men velger nå en litt annen og roligere livsform.

– Pappa er blitt 74 år, og vil gjerne nyte sitt otium, selv om han fortsatt har mange jern i ilden, blant annet vel 40 år som leder og ildsjel av det private Henningsvær vassverk.

– Jeg selv er midt i livet med samboer og tre unger. Nå starter et litt annet liv, og dette blir et roligere liv enn jeg ville fått dersom jeg skulle fortsatt fiskebrukdriften med finanskrise i Europa og arbeidsdager og reisefravær i en helt annen skala enn mitt videre liv skal bestå av.

Alf Kenneth forteller at da bestefaren startet bedriften for 90 år siden, var det mellom 60 og 70 fiskemottak i Henningsvær, så konkurransen den gang var også tøff.

Etter krigen var det 69 kjøpere på stedet, men i 80-årene var dette redusert til 29 fiskebruk, og nå er det kun fire fiskekjøpere tilbake i Henningsvær.

– At det har vært en tung avgjørelse å ta, skal ikke forties, og pappa har i flere år holdt tilbake et slikt salg. For pappa oppleves beslutningen trolig langt tøffere enn for meg, men nå er familierådet enig, og slik blir det.

– Og dette blir helt sikkert til beste for både familien vår, og for stedet Henningsvær, sier Alf Kenneth Johansen (43) til Lofotposten.