Fire ganger hver vår, og hver høst, går 1.–3. klasse ved Eltoft Montessoriskole, fra skolen og til Lofoten Gårdsysteri og skolehagen.

– Vi går til sammen to og en halv time. En time og et kvarter hver vei, med drikkepause, forteller lærer Birte Svatun.

Etter å ha sådd og ordnet i stand hagen i høst, var det torsdag storslått innhøsting.

– Vi lager rognebærgele, forteller Annebell.

– Men det er jo epler i ...?

– Det er sånn den blir god, forklarer Matheo.

Kokt og stekt hane

Marielle de Roos forteller at de begynte med skolehagen i 2010. Den er del av et pedagogisk opplegg.

– Vi deler elevene i fire grupper i dag. En gruppe høster geitrams som de lager saft av, og rognebær til rognebærgele. En annen lager mat på bål og hva de finner i naturen. Dette er i forhold til lærerplanen deres. De oppnår mange kompetansemål med dette, forteller hun og viser vei opp til låven, hvor tankene til elevene ikke bare går til saft og gele.

– Vi har slaktet en hane også. Det gjorde vi forrige gang vi var her, forteller Erling.

Matheo så på ... hele tiden.

– Det var artig, sier han.

Svatun sier barna var godt forberedt, og selv fikk styre om og hvor mye de fikk med seg av slakteprosessen.

Hanen ble torsdag plassert i en gryte, og hengt over et bål.

– Fantastisk tilbud

– Vi lager salat og focaccia. Så skal vi steke hanen, og spise. Så skal vi ha rognebærgele og saft av geitrams. Vi skal ha høstfest her, forteller Beatrise i matgruppa. Alt er ikke over med innhøstingen og høstfesten. Kontaktlærer Lisa Martinsen forteller at de har plukket ringblomster som de tar med seg tilbake til skolen.

– Senere i høst kommer Marielle til oss, og så lager vi salve, forteller hun.

– Det er et fantastisk tilbud, dette, sier Svatun.