AFS Norge oppfordrer familier i Lofoten til å bli vertsfamilie for en utvekslingselev.

Familien Falch Olsen/Alsos fra Svolvær har vært vertsfamilie i to omganger. I fjor tok de mot Bilan fra Indonesia. De følte tilknytning til akkurat Indonesia etter at de i 2007 levde en måned med mentawaistammene på en øya utenfor Sumatra. Oppholdet ble vist i NRK-programmet «Den store reisen».

Gry Falch Olsen anbefaler alle som har hus- og hjerterom til å bli vertsfamilie.

– Det er en spennende opplevelse som gir deg rikelig anledning til å få et nytt familiemedlem, lære om andre kulturer og ikke minst lære mye om deg selv og den norske kulturen, skriver hun i en pressemelding.

Fra folkerikt til lite

Bilan fra Indonesia kan fortelle at han ikke visste noe om Norge og Lofoten før han tok turen hit i fjor høst.

– Jeg trodde ikke Lofoten var et slikt turiststed som det er, sier Bilan.

Han bor i en by med to millioner innbyggere i Indonesia, og da han leste på nett at det bare var 4500 innbyggere i Svolvær trodde han det kom til å være en liten by som ikke var så utviklet teknologisk sett.

– Men slik var det jo ikke. Jeg trivdes veldig godt med naturen og vertsfamilien min, og jeg savner Norge, Lofoten og Svolvær, sier Bilan.

Han legger til at han håper han kan komme på besøk en dag.

Mangler familier

To familier i Lofoten har så langt meldt seg som vertsfamilie skoleåret 2015–2016 hos AFS Norge International Utveksling. Nesten 30 av ca. 140 utvekslingselever mangler fortsatt vertsfamilie, og de ankommer Gardermoen allerede 14. august.

– Vi håper at flere ungdommer får oppleve livet og naturen i Lofoten, og bli kjent med en ny familie og et nytt lokalmiljø. Som vertsfamilie får man et nytt familiemedlem for et år, og vennskap for resten av livet, sier Marit Grønskei i AFS Norge.

Vanlig

Utvekslingselevene går på en videregående skole, får norske lekser og norske venner.

Alle typer familier kan bli vertsfamilie: Single, pensjonerte, med barn, aleneforeldre og par av samme kjønn.

– Det viktigste er at du er åpen for å ta imot en student inn i familien din, og ikke minst inn i hjertet ditt. Som vertsfamilie må du stille med kost og losji, og hjerterom. Ellers kan du være så vanlig som bare nordmenn kan være! Vi håper nå at flere familier i Lofoten vil åpne hjemmet sitt til høsten, sier Grønskei.

Utvekslingselevene kommer fra hele verden.

– Vertsfamiliene får komme med sin «ønskeliste» både med hensyn til kjønn, land og interesser, så vil AFS Norge prøve å finne en så god match som mulig, skriver AFS i pressemeldingen.

AFS

Er verdens største og eldste utvekslingsorganisasjon

Rundt 140 AFS- elever fra hele verden kommer til Norge hvert skoleår. Samtidig er 220 norske AFSere på utveksling i ulike land

AFS har fred som formål, og ønsker å oppnå dette gjennom å legge til rette for større forståelse og mer kunnskap om andre kulturer

AFS er en ideell nonprofit-organisasjon basert på frivillig arbeid

Over 450.000 ungdommer har reist med AFS på verdensbasis siden starten i 1947

Over 9000 norske ungdommer har reist med AFS og over 6000 norske familier har vært vertsfamilier for en utenlandsk AFSer

Hvert år utveksler AFS Norge rundt 450 ungdommer, mens på internasjonalt nivå deltar over 12.000 ungdommer på AFS-programmer

Organisasjonen har ingen politisk eller religiøs tilknytning