Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi har sett 4K projektoren til BenQ

W11000 har en imponerende bildeskarphet, takket være 4K-oppløsning.

Skrevet av / 28.10.16 - 16:25
Vi har sett 4K projektoren til BenQ

Projektorflaggskipet til BenQ lanseres i midten av november, men allerede i dag fikk vi en sniktitt i lokalene til AV Shop. Der var representanter fra BenQ, blant annet en av deres taiwanske ingeniører.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

BenQs nye 4K-teknologi jobber i prinsippet på samme måte som e-Shift-teknologien til JVC og lignende fra Epson. Det betyr at man har et bildepanel, hvor så et optisk linseelement diagonalforskyver hele bildet med en halv piksel. Linseelementet står og vibrerer lynraskt frem og tilbake, slik at det for øyet oppleves som et helvbilde med dobbelt så mange piksler. Der hvor JVC og Epson bruker et 1080 HD-panel, som til sammen gir 4,15 megapiksler, bruker BenQ et panel med native 4,15 megapiksler, som etter prosesseringen tegner opp et bilde med 8,3 megapiksler, altså ekte 4K UHD-oppløsning (3840 x 2160 piksler).

De ekstra pikslene er utregnet ved hjelp av avansert prosessering. Som vi har forstått, betyr det i prinsippet at vide med ekte 4K-oppløsning først skaleres ned til rundt 3K, og dermed opp igjen til 4K i bildeprosessoren. Ikke helt ekte 4K med andre ord, men et hakk hvassere enn e-Shift-teknologien til JVC og Epson.

Les: Test av JVC DLA-X5000 projektor: Det aller beste bildet

Projektoren støtter ikke HDR (høy dynamisk rekkevidde) eller utvidet fargerom (Rec. 2020). Hvorvidt det betyr at HDR-innhold med utvidet fargerom vil skaleres ned til 1080p av projektoren, venter vi et klart svar på.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Derimot er projektoren forhåndskalibrert etter Rec. 709-standarden, som er den internasjonale standarden for HDTV-innhold. Med andre ord kan vi vente mer korrekte farger rett ut av esken, og dermed komme tettere på den filmopplevelsen som regissøren og etterproduksjons-teamet har tenkt.

Kontrast og lysstyrke
Projektoren er oppgitt med en lysstyrke på 2.200 ANSI Lumen, som er meget bra. Kontrastforholdet med dynamisk iris er oppgitt til 50.000:1, mens BenQs utsendte kunne fortelle at panelkontrasten er på rundt 2.000:1. Dette høres lite ut fordi man er vant til å lese høye tall på papiret, men er i virkeligheten ganske imponrerende.

THX-modus kan kalibreres
Der hvor en del projektorer har låst THX fargemodus, så fikk vi vite at den på W11000 kan kalibreres. Det kan være kjekt, da THX nok er et mer nøyaktig utgangspunkt å jobbe ut fra for en kalibratør.

Førsteinntrykket
Da vi fikk se bildekvaliteten på AV Shops 3,9 meter lange lerret, var det imponerende skarpt, det var ikke en piksel å se, og spesielt Revenant med Leonardo DiCaprio i hovedrollen hadde superbe landskapsbilder. Noe av det skarpeste jeg har sett!

Linsejustering kan gjøres både horisontalt og vertikalt. (Foto: Produsenten)
Linsejustering kan gjøres både horisontalt og vertikalt. (Foto: Produsenten)

Fargene så nøytrale og fine ut, det ble helt klart at man ikke lenger kan si at film er best på kino. Hjemmekino er mye fetere!

Projektoren ble demonstrert uten dynamisk iris. Da kunne man tydelig se at svartnivået ikke er i klasse med den bekmørke JVC DLA-X5000; mørke scener opplevdes betydelig flatere fordi det mangler trøkk i skyggeområdene. Det var ikke dårlig, men det kan godt hende man vil ønske å ha på dynamisk iris for å strupe lyset litt i slike scener. Dette kommer vi tilbake til når vi etter hvert får eksemplaret til test.

Prisen kommer til å bli 59.995 kroner, 10.000 mer enn JVC DLA-X5000. Vi gleder oss til å få et testeksemplar til oss!

benq.no

Projektoren vi fikk se hos AV Shop. Foto: Geir Gråbein Nordby
Projektoren vi fikk se hos AV Shop. Foto: Geir Gråbein Nordby

For utvidet info, klikk bildet under.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top