Tid og sted for prøveforelesning
Se prøveforelesning.
Bedømmelseskomité
- 1. opponent: Professor Steen Dalby Kristensen, Institut for Klinisk Medicin - Hjertesygdomme, SKS, Aarhus Universitetshospital, Aarhus N, Danmark
- 2. opponent: Professor Kjetil Retterstøl, Seksjon for klinisk ernæring, Avdeling for ernæringsvitenskap, Institutt for medisinske basalfag, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo
- 3. medlem av bedømmelseskomiteen: Professor My Hanna Sofia Svensson, Klinikk for indremedisin og laboratoriefag, Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo
Disputasleder
Professor emeritus Odd Geiran, Hjerte-, lunge- og karklinikken, Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo
Hovedveileder
Overlege Svein Solheim, Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus Ullevål
Sammendrag
Flere studier har vist at tilskudd av omega-3 fettsyrer kan ha beskyttende effekter på hjerte- og karsystemet, men motstridende resultater foreligger. Eldre pasienter med hjerteinfarkt har høy risiko for nye kardiovaskulære hendelser og er lite undersøkt i studier.
I sin avhandling ”Coronary heart disease and associations with omega-3 fatty acids in the elderly” har Kristian Laake og medarbeidere studert effekten av 2 års omega-3 tilskudd på nye tilfeller av hjertesykdom hos pasienter i aldersgruppen 70-82 år som nylig har gjennomgått akutt hjerteinfarkt. OMEMI – studien er fremdeles pågående og hovedresultatene foreligger derfor ikke ennå. Hos de første 299 inkluderte pasienter i denne studien har vi undersøkt sammenhengene mellom utvalgte omega-3 fettsyrer målt i blod ved inklusjon (2-8 uker etter hjerteinfarkt) og biokjemiske markører relatert til betennelse og åreforkalkning, hjerteinfarkt størrelse og hjertesvikt. I dette arbeidet har man sett at lave nivåer av utvalgte omega-3 fettsyrer både var assosiert med flere tilfeller av hjerteflimmer og høye nivåer av en markør relatert til hjertesvikt. Derimot, ble det ikke funnet sammenheng mellom omega-3 fettsyrer og infarktstørrelse i denne pasientgruppen.
I en annen studie som inkluderte 563 eldre menn med høyt kolesterol og økt risiko for hjertesykdom, fant man ingen effekt av 3 år med omega-3 fettsyrer og/eller middelhavsdiett på nivåene av et protein (fractalkine) involvert i betennelse og åreforkalkning.
De første resultatene av OMEMI-studien viser at reduserte nivåer av enkelte omega-3 fettsyrer kan være relatert til økt forekomst av hjerteflimmer og utvikling av hjertesvikt hos eldre som har gjennomgått hjerteinfarkt.
For mer informasjon
Kontakt gruppe for forskerutdanning.