I Nationen 4. april tar Gunnar Gundersen og Nikolai Astrup, stortingsrepresentanter fra Høyre, til orde for at distriktene trenger EØS-avtalen. Det er nok noen som tror på det de sier, men forteller de hele sannheten? Før EØS-avtalen var et faktum, så hadde Norge en handelsavtale med EU, og hvis vi sier opp EØS, ja, så trår den handelsavtalen i kraft igjen og vi kan ta tilbake lovverket vårt.

Hva sier distriktene hvis ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) blir et faktum? Det er på trappene, med vedtak i Stortinget høsten 2016 om legging av eksportkabler. NVE mener at strømprisen vil øke med 30 prosent fram til 2030. Det er to årsaker til at prisen øker så mye, og det er utbyggingen av eksportkabler og økning på kvotepris på CO2.

Vi fikk en ny Energilov i 1991, det gjorde sitt til at elektrisk strøm ble en vare. Skiftet kom med EØS i 1994. I 1999 la Marit Arnstad fram et forslag om å videreføre de stortingsbestemte kraftavtalene. Men siden ESA (overvåkingsorganet for EØS) krevde at de skulle baseres på markedspris, var det umulig å få på plass avtaler som industrien kunne leve med. Resultatet var en industri der investeringene stoppet opp og nedleggelser kom i kjølvannet av dette.

Nå er vi på samme sporet igjen, bare enda verre. Med ACER kan vi i Norge risikere at den totale strømprisen blir høyere enn i EU. Utbygginga av strømnettet fram til eksportkablene skal ikke betales av utenlandske kunder, men det er vi norske forbrukere og industri som må betale. Kostnaden er stipulert til mellom 80 og 140 milliarder kroner.

Norges nest største eksportnæring er kraftkrevende industri. Med 11.000 arbeidsplasser ligger de 25 bedriftene spredt rundt omkring i landet, i nettopp distriktene. I tillegg kommer mineralindustrien, Rockwool og Glava, papirindustrien, petrokjemisk industri m.fler. ACER som er EUs energibyrå har ikke bare en rådgivende rolle, de har også håndheving- og vedtaksmyndighet som griper inn i nasjonal kontroll med energisektoren. Regjeringen og Venstre vil at dette også skal gjelde Norge, det gjennom EØS-avtalen, men da slik at ACERs vedtak formelt går via overvåkingsorganet ESA. Altså kopivedtak. Vi overfører myndighet og suverenitet til EU.

Jeg lurer på om Høyre, Frp og Venstre kan se arbeiderne i Salten, Finnsnes, Sunndalsøra, Glomfjord, Odda, Tyssedal m. flere i øynene hvis disse bedriftene må legge ned pga for høy kraftpris? Alle disse stedene er distrikt. Var det ikke det de sa, Astrup og Gundersen, at distriktene trengte EØS? Hva så om hele den kraftkrevende industrien vår må legge ned?

I tillegg har vi artsmangfoldet i vassdragene våre. De flerårsmagasinene vi har er ikke store nok til en så storstilt eksport, de er beregnet på norske forhold og norsk industri. Når vannmagasinene blir så nedtappet, dør fiskeyngelen i elver og bekker fordi det ikke er vann. Hva sier miljøministeren til det?