I folkeavstemning om utmelding fra EU stemte 62 prosent av skottene for å bli værene i unionen. Derfor er mange skotter og skotske politikere sjokkerte over at de presses ut av EUs indre marked – mot flertallets vilje.

I 2014 stemte 55 prosent av skottene for å fortsatt bli en del av Storbritannia, men tvangs-brexit har satt i gang en ny debatt om folkeavstemning om løsrivelse, noe den britiske regjeringen i London nekter å gå ned på.

Førsteminister Nicola Sturgeon er for en folkeavstemning om løsrivelse, spesielt etter at den britiske statsministeren Theresa May har, ifølge Sturgeon, avvist alle skottenes forslag på hvordan Skottland kan forbli i EUs indre marked etter brexit.

Sturgeon har fått kritikk både fra dem som vil ut av og de vil bli i EU. Nå åpner Sturgeon for en mellomløsning, «Norge-alternativet», altså bli med i EFTA, sammen med Norge, Island, Liechtenstein og Sveits, til å begynne med.

Les også: LO slår ring om EØS

Fiskere imot EU

– Mitt ønske er at Skottland er med i EU. Avhengig av hvordan det går med brexit-prosessen, er det mulig at vi må ha en gradvis tilnærming til EU, sier Sturgeon.

Uttalelsen kom på BBC-programmet Andrew Marr Show søndag. The Guardian skriver at Sturgeon er ventet å få stor motstand fra fiskerinæringen, som gleder seg til å slippe EUs fiskeripolitikk (CFP). I tillegg er en tredel av velgerne i hennes eget parti, Det skotske nasjonalpartiet (SNP), imot et EU-medlemskap.

Et medlemskap i EØS vil tillate Skottland å bli med i EUs indre marked, uten å måtte bli med i EUs fiskeripolitikk, og uten å irritere på seg EU-skeptiske velgere. I tillegg sier Sturgeon at det er uaktuelt å adoptere Euroen som valuta.

Nestleder for den skotske konservative opposisjonen, Jackson Carlaw, mener Sturgeon bruker EØS i et politisk spill med velgerne.

– Sturgeons flørting med EØS vil gi oss alle forpliktelser i EU uten å gi oss en stemme, sier Carlaw.

– Dette er et kynisk forsøk på å vinne velgere, ved å nekte å ta stilling til om et løsrevet Skottland dras tilbake inn i EU, sier han til BBC.

Les også: EU-minister avviser ikke EØS-endringer

England advarer

Allerede i januar var Skottland i kontakt med EFTA-sekretariatet om saken. Da påpekte Islands utenriksminister Lilja Alfredsdóttir at Skottland må være en suveren stat for å bli med i EFTA – noe Skottland ikke er. Derfor ønsker nå Sturgeon en folkeavstemning om løsrivelse.

Storbritannias nyutnevnte brexit-minister, David Davis, har i et brev advart den skotske regjeringen om å flørte med EU og EØS.

– Jeg er skuffet over den skotske regjeringens ønske om enda en folkeavstemning om løsrivelse, før vi er i stand til å diskutere utfallet av brexit. Skotsk medlemskap i EØS og EU er ikke gjennomførbart. Det vil kreve enighet med alle EØS- og EU-landene, påpeker Davis.

Han sier også at et skotsk medlemskap i noen av avtalene vil medføre handelsbarrierer internt i Storbritannia, noe som er verken i skotsk eller engelsk interesse, mener Davis, og viser til at skotsk eksport til resten av Storbritannia er verdt fire ganger eksporten til EU, ifølge Reuters.