Jonas Gahr Støre må konkretisere og tydeliggjøre Arbeiderpartiets politikk. Han bør fronte statsminister Erna Solberg tydelig og ofte. Og han bør starte nå.

Under Arbeiderpartiets pressebrifing om landsmøtet som starter i dag, snakket Ap-leder Jonas Gahr Støre om behovet for «en aktiv næringspolitikk i hele landet». Det var kjærkomment for de av oss som har hatt Aps gamle mantra om «næringsnøytralitet» i halsen, og halsen full siden Tofte Cellulosefabrikk ble lagt ned i 2013.

Tidligere Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg og daværende næringsminister Trond Giske lot kompetansen, framtidsutsiktene og 295 arbeidsplasser ved Tofte Cellulose fare – i næringsnøytralitetens navn. Det hjalp lite at nåværende Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var landbruksminister i den rødgrønne regjeringa på den tida. Det handlet om ei hardt prøvet skognæring. Det handlet om industriarbeidsplasser som den rødgrønne regjeringa burde vite – og visste – hadde framtida for seg. Tofte Cellulosefabrikk trengte aktiv statlig næringspolitikk, en dose statlig satsing i ei omstillingstid. Skognæringa og treforedlingsindustrien trenger fortsatt aktiv næringspolitikk, det er fortsatt omstillingstid. Alle partier snakker om satsing på grønn industri og omlegging til bioøkonomi, uten at det gjøres noe betydelig med det. Med Ap-lederens erklæringer om aktiv næringspolitikk i hele landet, bør det være håp om at handling følger ord dersom vi får et regjeringsskifte.

Samtidig: På bakgrunn av Tofte og tidligere høyre-lefling i næringspolitikken, er det grunn til å spørre hva Jonas Gahr Støre og Ap legger i begrepet aktiv næringspolitikk. Innebærer det nødvendige doser forsknings- og utviklingsmidler til industri som har framtida for seg, for eksempel treforedling og bioenergi? Innebærer det statlige investeringsfond med tildelingskriterier som fremmer ny industri og nye arbeidsplasser? Investeringsfond som sikrer eksisterende arbeidsplasser igjennom omstilling? Er Ap villige til å kjøpe staten opp i delprivatiserte selskaper og drive aktivt eierskap?

Jonas Gahr Støre bedyrer at han vil «bruke handlingsrommet i EØS». Men hva innebærer det, helt konkret? Hvor stort er «handlingsrommet i EØS» til å drive aktiv næringspolitikk? Er Ap villige til å pålegge staten og norske kommuner å bygge i norsk tre, for eksempel – villige til å legge føringer for offentlige anbud? Håpet er at vi får svar på disse spørsmålene under Arbeiderpartiets landsmøte. Hensynet til både arbeidsplasser, bosetting i distriktene og klimaet tilsier en planmessig, aktiv næringspolitikk.

Ap og Støre må altså konkretisere politikken sin. Ikke minst for å kunne parere høyresida med tydelighet og kraft i valgkampen. Jonas Gahr Støre er ingen «bakstreversk tåkefyrste», slik høyresidas valgretorikk vil ha det til. Samtidig forstår vi oppfordringa fra Støres egen grasrot og LO om klar Ap-tale i valgkampen. Mye står på spill. Jonas Gahr Støre må som opposisjonens statsministerkandidat fronte og utfordre statsminister Erna Solberg i lang større grad – og langt tydeligere – enn han så langt har gjort. Det er en høyst rimelig forventning til lederen av Arbeiderpartiet, til lederen av landets største parti. Støre ser nok tegninga på veggen sjøl også. Partiet har ikke råd til å falle mer på meningsmålingene. Det er pisken. Gulrota er at et flertall av landets borgere vil ha Støre som statsminister framfor Solberg. Og ved sin side har Ap partiet som går til valg med Støre som statsministerkandidat – Senterpartiet, som klatrer på meningsmålingene. Sp klatrer på målingene på grunn av sin tydelighet og troverdighet i partiets kjernesaker – som distriktspolitikk.

For å sikre styrket samlet oppslutning om Ap og Sp, må Ap vise den samme tydeligheten som Sp i kjernesaker der Ap har stor troverdighet, som full sysselsetting og velferdspolitikk. Aps fornyelse i landbruks- og distriktspolitikken er viktig, men den teigen kan Sp ta seg av i valgkampen. Det handler om effektiv arbeidsfordeling.

Ap bør konsentrere seg om «sine» kjernesaker, som gir gode grunner for et regjeringsskifte. Arbeidsløsheten vokser. Folk trenger sikkerhet for arbeid, og i arbeid, som Støre treffende sier det. Ifølge Støre er rundt 30 prosent av menn i 30-åra arbeidsløse. Det er oppsiktsvekkende og alvorlig. Samtidig øker forskjellene mellom samfunnsgruppene her til lands, godt hjulpet av høyrekreftene. Likevel faller altså Ap på meningsmålingene.

«Velgerne ønsker forandring» sa Ap-lederen tirsdag, på bakgrunn av meningsmålinger. Meningsmålinger er ikke valg, og valgkampen blir tøff. Høyresida har mye å tape. Det har velgere som ønsker forandring også. Derfor må Støre utfordre Solberg med kraft, og han bør starte nå.