Hva er det som rører seg i hodet på EUs fiskerikommisær Karmenu Vella fra Malta som gir fiskefartøy fra EU-land tillatelse til å tjuvfiske snøkrabbe i vernesonen utenfor Svalbard, der Norge uomtvistelig har suverenitet? Spurte noen av oss da besetningen på den latviske fiskebåten Senator påsto at de hadde EU-tillatelse til å tjuvfiske. Nå viser det seg at det ikke stopper der: Et samlet EU har fattet vedtak om at 20 fiskefartøy fra EU kan fiske i Svalbardssonen. Et lovvedtak som tjuvfiskerne kan vifte norsk kystvakt i ansiktet med. Hvorfor?

Hva er EUs motiv for å ty til så primitive og aggresive metoder akkurat nå? Bruk ett minutt til å tenke på konsekvensene dersom Putin og Russland hadde gjort det samme.

Ingen bestrider at Norge ut fra Svalbardtraktaten har suverenitet i Svalbardssonen. Norge har innført fangstforbud på snøkrabbe i påvente av at et forvaltningsregime for den nye arten skal komme på plass. Til tross for norsk suverenitet, utøver altså EU myndighet i området. Gjennom rådsforordning av 18. januar 2017, har EU delt ut 20 lisenser til å fiske sjøkrabbe i vernesonen utenfor Svalbard, 11 av dem er gitt til skip fra Latvia. Ett av de latviske skipene, Senator, ligger nå i norsk arrest for tjuvfangst. Mannskapet på Senator nektet å følge den norske kystvaktas ordre om å fjerne 2600 krabbeteiner som de hadde satt ut ulovlig i vernesonen.

Det er lettere å forstå den latviske besetningens holdning til Kystvakten etter å ha lest EUs rådsforordning. Utstyrt med et lovvedtak fra et samlet EU, øker selvsagt fiskernes frimodighet under tjuvfisket.

Tirsdag varslet fiskeriminister Per Sandberg (Frp) EUs fiskekommisær Karmenu Vella om at alle fiskebåter utstyrt med EU-tillatelse til å tjuvfiske snøkrabbe i Svalbardsonen, vil bli brakt til norsk kai og bøtelagt. Den norske fiskeriministerens beskjed var ikke til å misforstå.

Det er å håpe at Sandbergs advarsel fører til at EU stopper det ulovlige krabbefisket. Om EU fortsetter tjuvfisket og provokasjonen, får både Kystvakten og Per Sandberg ei krevende tid framover. Det handler om viktige strategiske og økonomiske interesser. Deri kan selvsagt også EUs motiver ligge. Men om EU med dette mener å kaste seg inn i en større kamp om ressursene i nord, er i såfall framgangsmåten enda mer provoserende.

Som fikenblad for sin myndighetsutøvelse der de ingen myndighet har, viser EU til uenighet med Norge i tolkingen av Svalbardtraktaten. Men EU er ikke part i traktaten, det er det enkeltland som er. Ingen bestrider norsk suverenitet etter Svalbardtraktaten, sjøl om forvaltningen av fiskevernssonen kan vekke debatt.

For å gjøre forvirringen rundt EU-tjuvfisket i Svalbardssonen komplett, har et litauisk selskap klaget Norge inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA, med påstand om brudd på EØS-avtalen i Svalbardssonen: Fordi norske myndigheter har gitt norske fartøy dispensasjon fra fangstforbudet i forbindelse med utprøving av bærekraftig fangst av den nye arten snøkrabbe. Dette kaller altså litauerne brudd på EØS. Enten har litauerne glemt å lese EØS-avtalen, eller så er de frekkere enn flatlusa. Fiskeri omfattes ikke av EØS-avtalen, og snøkrabbe er på linje med andre fiskeripriodukter unntatt fra bestemmelsene i EØS-avtalen.

Nærings- og fiskeridepartementet er også klare i sitt svarbrev til ESA: «Departementet avviser at EØS-avtalen får anvendelse på forbudet mot at EU-fartøy fisker snøkrabbe i norsk territorialfarvann».

Provokasjonen blir ikke mindre av at fiskeriminister Per Sandberg tilbød EU forhandlinger om snøkrabbekvoter før EU sendte tjuvfiskerne inn i Svalbardssonen. I stedet for å gå i forhandlinger med Norge, velger altså EU å sette igang tjuvfiske.

Så langt tyder mye på at Per Sandberg er innstilt på å slåss for norsk suverenitet og Norges plass i forvaltningen av ressursene i Svalbardssonen. Med denne regjeringa kan det vise seg å være en fordel at fiskeriministeren kommer fra et parti som nylig erklærte sin EU-motstand, og har behov for å vise det. Så langt har den blå-blå regjeringas omgang med EU vært preget av Høyres nesegruse beundring for EU.

Norge trenger en årvåken og sterk fiskeriminister i møte med denne provokasjonen fra EU. Verdien av snøkrabbefangsten kan komme opp i seks milliarder kroner årlig, ifølge Havforskningsinstituttet. Kampen står om viktige naturressurser og bærekraftig fangst i både fiskevernsonen og på bunnen av norsk territorialfarvann.