Siden da har verden løst mange miljøproblemer og løftet millioner ut av fattigdom. Samtidig har nye miljø- og fattigdomsutfordringer blitt kjent.

Samfunnsansvar har vi alle som enkeltmennesker. Men det har også blitt en stadig økende forventning til at næringslivet må lede an hvis vi skal lykkes med å løse klimakrise og våre andre store utfordringer. Dette var et av temaene på årets årskonferanse i NHO, der Kristin Skogen Lund konstaterte at næringslivet vil ha en nøkkelrolle for å oppnå visjonen om et grønt skifte i Norge og verden.

Nortura er et stort selskap i Norge, og har dermed også ansvar for samfunnsutviklingen rundt oss. Vi lever daglig med debatter om mat, industri, transport og klima – områder som går til kjernen av det vi gjør.

Landbruket kan stå overfor krav om store kutt i klimautslippene i framtida. I en serie kronikker setter Nationen søkelyset på landbruk og klima. Ønsker du å bidra? Ta kontakt med debatt@nationen.no

Vår ambisjon er derfor å ta en lederrolle i det grønne skiftet – både fordi vi har et ansvar sammen med resten av næringslivet, men like mye fordi det er smart forretning i en tid der forbrukerne avkrever klimavennlige løsninger. Vi ser blant annet at etikk og samfunnsansvar er en av våre viktigste drivere for utviklingen av vårt omdømme.

FN anslår at verdens befolkning vil vokse til åtte milliarder rundt 2025 og flate ut ved ni milliarder rundt 2050. FNs klimapanel anslår at det vil være behov for 60 prosent mer mat i 2050 gitt nåværende matforbruk, og ingen særlig reduksjon i mengde matavfall. Samtidig bygges verdens jordbruksarealer ned.

Les også: Bedre klima med kloke bønder

Norge vil også oppleve befolkningsvekst de neste årene. Vi har i dag en unik mattrygghet, dyrehelse og dyrevelferd. Et samlet storting har derfor slått fast at Norge skal øke sin matproduksjon. I en urolig tid i verden er det viktig at Norge har høy grad av selvforsynt mat.

Nortura skal ta samfunnsansvar ved å stå for en så bærekraftig produksjon av norsk mat som mulig. Grunnholdningen vår er at vi skal utnytte alle råvarene og bidra til å redusere svinn til et absolutt minimum. Det betyr at vi skal utnytte hele dyret og alle eggene. Vi skal derfor produsere riktig mengde mat i tråd med myndighetenes kostholdsråd.

Det som i dag ikke blir til menneskemat blir til våre plussprodukter. Fra før blir hud til luksusprodukter som vesker og sko. Norsk ull er svanemerket – som eneste i verden. Vi har framover en ambisjon om å øke verdien på disse plussproduktene slik at vi kan bidra til økt verdiskaping i Norge, og dermed kunne erstatte andre næringer som har betydelig større klimaavtrykk enn matproduksjon.

Eggehinnemembranen fra våre egg blir nå, i samarbeid med legemiddelselskapet Biovotek, til et revolusjonerende plaster som kan lege kroniske sår. Og på vår nye fabrikk Bioco, som vi bygger i samarbeid med Felleskjøpet, vil topp moderne hydrolyseteknologi sikre at restråstoff fra kylling og kalkun foredles til næringsstoffer med høy verdi som kan inngå i mat og ernæringsprodukter. Slik reduserer vi svinn og skaper større verdier og nye norske arbeidsplasser.

Som en stor industriaktør i Norge skal energiforbruk og utslipp fra våre fabrikker og transport ned. Vi jobber hele tiden for å redusere omfanget av vår emballasje og for at den skal være resirkulerbar.

Les også: Vi må få et eksportlandbruk

Vi har nylig opprettet et nytt og omfattende program i Nortura som har fått navnet «Det grønne skiftet». Dette programmet vil berøre alle deler av Nortura; primærproduksjonen, industrien vår, produktutvikling, innovasjon og nye forretningsideer. Alle hos oss skal mobiliseres for at bærekraft gjennomsyrer vår drift, slik at produktene forbrukerne kjøper i butikk får et enda lavere klimaavtrykk.

Klimautslippene fra norsk landbruk er redusert siden 1990, og er på nivå med Vest-Europa og dermed blant de laveste globalt. Vi skal likevel bli bedre, og Nortura vil derfor bidra til et mer klimasmart landbruk, der utslippene på norske gårder reduseres ytterligere. Reduserte utslipp fra primærproduksjonen og mer bruk av norske innsatsfaktorer kombinert med mindre import gir et positivt klimaregnstykke.

I primærproduksjonen skal vi bistå med bedre klimarådgivning slik at bøndene kan redusere sine utslipp. I industrien og transporten må vår energibruk bli mindre fossildrevet. Og i en tid der alle spør seg hva Norge skal leve av etter oljealderen, så skal vi vise at gjennom innovasjon og forskning kan vi skape større verdier av de råvarene vi allerede har i dag. Det grønne skiftet for Nortura er nettopp å få til økt verdiskaping med mindre samlet miljøpåvirkning og utslipp. Slik skal vi lede an i det grønne skiftet.