Bønder fra hele landet strømmet til Oslo tirsdag i forbindelse med markeringen mot årets jordbruksoppgjør.

Bøndene hadde tatt med seg plakater, kostymer, traktorer, en rullende gris og en rekke andre effekter til markeringen. Lokallaget Omvikdalen Bondelag fra Hordaland hadde også tatt med seg et graffitimaleri hvor landbruksminister Jon Georg Dale var malt mens han holdt en blodig kniv under tittelen «Bondeslaktaren».

Bildet ble imidlertid for sterk kost for Bondelaget. I forkant av markeringen, under forberedelsene som foregikk i bakgården på Landbrukskvartalet hvor blant andre Norges Bondelag og Nationen holder til, sa Bondelagets leder Lars Petter Bartnes nei til at bildet fikk være en del av markeringen.

– Her vurderte vi det til at dette var et sterkt uttrykk som vi ikke ville ha med i årets markering, sier Bartnes.

Ba Nationen om å ikke trykke bildet

Lars Petter Bartnes sier at Bondelaget sentralt har en dialog med fylkene om hvilke budskap og uttrykk de vil ha med i markeringene.

– Vi er opptatt av at medlemmene våre skal få gi tydelige budskap. Det er likevel vanlig at vi tar en runde på oppstillingsplassen før vi starter for å vurdere budskapene som skal være med i markeringen, og eventuelt tilpasse budskap og uttrykk.

• Les Bartnes' appell fra markeringen: – Talltriksing tetter ikke inntektsgapet

Da Nationen tok bilde av maleriet i bakgården ba Bartnes også Nationen om å ikke publisere bildet.

– Hvorfor ville du ikke at bildet skulle bli publisert?

– Jeg ønsket ikke at det skulle bli hovedsaken fra det som ble en tydelig markering med god stemning. Vi ønsket å bringe det budskapet vi hadde planlagt. Når avisen nå likevel velger å trykke bildet er det en vurdering dere tar.

– Skuffet

Det var nestleder i Hordaland Bondelag og styremedlem i lokallaget i Omvikdalen Kjetil Mehl som bestilte bildet til markeringen. Han sier at han ba den lokale kunstneren Gaute Haugland om å ta utgangspunkt i at landbruksministeren er utdannet kjøttskjærer, og Vestlandsnaturen som politikken til regjeringen vil gå ut over, da karikaturen skulle lages. Kunstneren fikk også betalt for jobben og materialene han brukte.

Mehl er skuffet over at bildet ikke fikk være med i markeringen.

– Vi hadde et stort ønske om at bildet skulle bli vist. Jeg er skuffet over at det ikke fikk bli med i markeringen, men vi hadde likevel en kjempebra dag i Oslo, sier Mehl.

• Les også: Bondeaksjoner opprører Høyre

Han understreker likevel at han har forståelse for at Bartnes satte ned foten.

– Jeg ser Bartnes sitt syn. Vi var klar over at bildet ville få stor oppmerksomhet i media og tatt en del av oppmerksomheten vekk fra de andre budskapene. Selv om dette er en karikatur er det jo et brutalt bilde, men om det var rett eller galt å stoppe det vil jeg ikke si noe om, sier Mehl.

Nationen har også forsøkt å få en kommentar fra kunstner Gaute Haugland, uten å lykkes.

– Hva skjer med bildet nå, Mehl?

– Vi skal ikke hive det. Det er jo et flott bilde og det sa Bartnes også, selv om han ikke var fornøyd med sammenhengen. Nå ligger det på Bondelagets kontor i Bergen, så får vi se hvordan det blir brukt senere.

– Litt for drøy

Fylkesleder i Hordaland Frøydis Haugen bekrefter at også hun ba Omvikdalen Bondelag om å trekke bildet.

– Jeg hadde fått beskrevet bildet i forkant, men ikke sett det selv. Derfor ble det satt sammen i bakgården for å få en vurdering, men det var Bartnes sin vurdering at det ikke skulle bli med i markeringen. Det er ikke dette budskapet Norges Bondelag vil formidle, sier Haugen.

– Her har lokallaget gitt en kunstner frie tøyler, og selv om det er en karikatur syntes vi at denne ble litt for drøy.

Haugen mener samtidig at Bondelaget må få bruke bakgården til å gjøre avveininger i forkant av markeringer.

– Da Nationen tok bilde av maleriet var det akkurat montert, og det var før vi hadde fått diskutert hvorvidt det skulle med i markeringen. Dette er en arbeidsarena for oss, og det ville vært synd om vi måtte stenge bakgården for media under forberedelsene til markeringene, sier Haugen.