Det er vanskelig å se hvordan en sammenslåing av Økokrim og Kripos under POD skal styrke det viktige politiarbeidet mot økonomisk kriminalitet. Tvert imot. Regjeringa bør legge forslaget i en skuff, og heller prioritere arbeidet med å styrke Økokrim. Økonomisk kriminalitet som korrupsjon og skatteunndragelse truer enhver velferdsstat.

Flertallet i et regjeringsoppnevnt utvalg (Særorganutvalget) går inn for å slå sammen Økokrim og Kripos til en felles bistands- og etterforskningsenhet, som skal legges under Politidirektoratet (POD). Mindretallet i utvalget vil beholde Økokrim slik det er i dag. Høyre støtter flertallsforslaget. Det overrasker ikke. Høyre er pådrivere for sentralisering på de fleste områder. Rapporten og forslaget fra utvalget skal ut på høring.

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea advarer mot forslaget. Han mener at en sammenslåing vil svekke innsatsen mot økonomisk kriminalitet. – Ressurser vil fjernes fra etterforskningen av økonomisk kriminalitet som skattesvindel og korrupsjon, sier Schea, og peker på de store mørketallene i den økonomiske kriminaliteten.

Anslagene i rapporten «Toppen av isfjellet, omfanget av hvitsnippkriminalitet i Norge» viser at det begås hvitsnippkriminalitet for 12 milliarder kroner årlig i Norge. BI-professor Petter Gottschalk og Manifest-økonom Lars Gunnesdal står bak rapporten.

Trond Eirik Schea peker på at økonomisk kriminalitet ofte begås av de mest ressurssterke i samfunnet, og at det er viktig for rettsfølelsen i vårt tillitsbaserte velferdssamfunn at denne type lovbrudd bekjempes. Økonomisk kriminalitet tærer på velferdsstatens legitimitet. Det er ingen tvil om skattemoralen synker i land med korrupsjon og store skatteunndragelser i næringslivet.

Særorganutvalget har også foreslått at etterforskningsansvaret og påtaleansvaret i økokrim-saker skilles fra hverandre.

Mange hvitsnippforbrytelser er kompliserte å etterforske, den kriminelle virksomheten foregår ofte over landegrensene og forbryterne er som nevnt ofte ressurssterke. Samtidig er mange av sakene juridisk komplekse. Det virker rimelig at det er ekstra viktig å ha påtaleansvarlig med i etterforskningsfasen i så kompliserte og sammensatte saker, slik økokrim-sjefen hevder.

EU-parlamentariker og tidligere korrupsjonsjeger Eva Joly sa til Klassekampen tidligere denne uka at det er «alle konservative regjeringers drøm» å legge ned Økokrim. Vi håper Høyre viser at de tar økonomisk kriminalitet på alvor, og endrer standpunkt i saken.