– Jeg mener ærlig talt at kontakten mot EU er så viktig at det er riktig å ha denne porteføljen, sier statsråden til NTB.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre tok nylig til orde for å avvikle stillingen hvis han vinner valget, men i stedet gjenopprette stillingen som utviklingsminister.

LES OGSÅ: Dropp posten som EØS- og EU-minister etter valget

Før Ap-landsmøtet utdypet han sin holdning overfor VG.

– Jeg ser ikke behov for at vi skal fortsette med en egen minister for EU. Derimot mener jeg det var en stor feiltakelse av dagens regjering ikke å ha en egen statsråd for bistand og utviklingsspørsmål. En regjering jeg leder, vil ha en slik statsråd, sa han – og får svar fra Bakke-Jensen:

– Støre står selvsagt fritt til å komponere regjeringen sin som han vil ved en eventuell valgseier, men jeg mener det kan være viktig å se på resultatene.

LES OGSÅ: Bakke-Jensen advarer mot å ta EØS-goder for gitt

– Konkrete resultater

Regjeringens EU/EØS-minister bruker to konkrete saker for å forklare hvorfor han mener stillingen er viktig. Det er ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift og EUs prosess med å utvikle en Arktis-politikk.

Når det gjelder differensiert arbeidsgiveravgift, viser han til at EUs regionale støtteregelverk ble revidert «på Støres vakt» i forrige periode.

– Det gikk de rødgrønne hus forbi, hevder Bakke-Jensen.

– Da vi overtok regjeringskontorene, var ett av de viktigste virkemidlene for å sikre næringsliv i hele landet, revidert og overhodet ikke tilpasset våre behov. Det skjedde uten at Norge hadde uttalt seg eller vært til stede, mener han.

Samtidig viser Bakke-Jensen til at regjeringen fikk stanset et forslag i EU-parlamentet om å forby olje- og gassleting i Arktis.

– Det klarte vi å ta bort. Støre kan jo spørre Norsk olje og gass hva de synes om den jobben vi gjorde. Jeg tror de er ganske fornøyde, sier statsråden.

LES OGSÅ: EU-håp om å lande landbruksforhandlingar snart

Heftig debatt

Midt under 25-årsjubileet til EØS-avtalen pågår det en heftig debatt om den. SV, Senterpartiet og Rødt vil si opp avtalen, mens Fremskrittspartiet vil reforhandle den. EØS blir også et stridstema på LOs kongress neste uke.

I Frp er det krav om å tolke strengere og reforhandle deler av avtalen for bedre å sikre norske interesser, blant annet for å redusere eksporten av norske velferdsytelser.

På venstresiden er kravet at Norge må ut av EØS for å berge den norske samfunnsmodellen. EØS og fri flyt av arbeidskraft anses som en hovedårsak til problemer med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

– Beste avtale

Men Bakke-Jensen forsvarer avtalen og mener det vil være et håpløst prosjekt å skulle reforhandle den.

– Det er den viktigste internasjonale avtalen Norge har, rett og slett fordi den på en fantastisk måte regulerer det behovet vi har for kontakt med de nærmeste nabolandene våre. EØS-avtalen er den beste avtalen norsk landbruk kunne få. Vi får forhandle ved et helt eget bord. Vi slipper å legge kjøttkaker og fiskeboller på samme bord, sier han.

Bakke-Jensen viser også til at Norge gjennom avtalen får nyte godt av bevegelsesfrihet og på grunn av tillit bygd opp gjennom 25 år med EØS får være med på viktige avtaler som Dublin-regelverket og Schengen-samarbeidet.