Fugleinfluensa type A (H5N8) er i ferd med å spre seg raskt i Europa, hovedsakelig gjennom ville trekkfugler. Lørdag fikk Bosnia sitt første tilfelle på et gårdsbruk. Fra før har viruset herjet på gårdene i Frankrike, Østerrike, Tyskland, Ungarn og Sverige og smittet til sammen over 100.000 ender, kalkuner, kyllinger, duer og gjess.

210.000 verpehøns ble i desember avlivet på en gård i Sverige. Like etter ble 800.000 fugler gasset sørøst i Frankrike, som har identifisert utbrudd ved 95 gårdsbruk.

Kroatia, Danmark, Nederland, Polen og Sveits melder om tilfeller hos ville fugler som ligger døde ved elver og innsjøer.

Smitterisiko

Verdens helseorganisasjon har satt smittefaren av H5N8 for mennesker som «lav, men kan ikke utelukkes» i sin nyeste vurdering. De bemerker dog at andre fugleinfluensavarianter, H5N6 og H7N9, har begynt å smitte mennesker i Kina og Sør-Korea, selv om sistnevnte har slaktet rundt 12 prosent av hele landets fuglebesetning. Rundt ti personer er døde av H5N6 så langt i Kina, ytterligere 24 av subtypen H7N9, mens H5N6 er påvist i fuglelort i Hong Kong i desember.

For å begrense spredningen i Europa har både EU og Norge innført krav om å holde fjærkre innendørs. Europeiske bønder frykter at påbudet vil ramme økologiske- og frittgående produsenter.

• Les også: Fugleinfluensaen sprer seg i Europa

– Fugleinfluensaen er åpenbart utenfor bøndenes kontroll, ettersom den skyldes migrasjonsruter til ville fugler, sier Pekka Pesonen, generalsekretær for europeiske bønders interesseorganisasjon Copa Cogeca, i en uttalelse.

– Sett i lys av de ekstraordinære omstendighetene kan vi ikke akseptere at gårdbrukere som har investert stort i frittgående fjøs må bære kostnadene av å nedgradere eggene, sier Pesonen, og viser til at det er vanlig praksis å kompensere bøndene for obligatoriske helsetiltak.

Truer økologisk

Om lag 80 prosent av den frittgående fjærkrepopulasjonen er nemlig fra desember under tak etter tiltak fra nasjonale myndigheter. Men etter EU-regler kan ikke økologiske eller frittgående høner holdes inne lenger enn 12 uker. Derfor blir eggene fra disse hønene nedklassifisert fra «økologisk» eller «frittgående» til «gårdshøns».

Les også: Masseslakt i Japan etter funn av fugleinfluensa

Lignende tiltak er iverksatt i Norge. For å beskytte norsk fjørfe aktiverte Mattilsynet «portforbudsforskriften» for fjørfe, inkludert hobbyfjørfe, 25. november i fjor, i elleve fylker. Fjørfe og andre fugler som holdes i fangenskap skal ikke kunne komme i direkte kontakt med potensielt smittefarlige ville fugler. Men etter de norske økologiske reglene skal økologiske høner være ute minst en tredjedel av livet, altså rundt 17 uker.

Mark Williams, generalsekretær i interesseorganisasjonen for eggbedrifter, EUWEP, tar nå til orde for å løsne litt på de økologiske reglene.

– Vi står overfor ekstraordinære omstendigheter over hele EU, noe som krever ekstraordinære tiltak. Den enkleste løsningen er at EU-kommisjonen forlenger den 12-ukersperioden til fugleinfluensafaren er over, sier han.