I en pressemelding som ble sendt ut torsdag denne uken skriver Fødevarestyrelsen, som er Danmarks svar på Mattilsynet, at den smittsomme fugleinfluensaen H5N8 er påvist hos en toppand i Christiania i København og hos et gruppe toppender på øya Møn 70 kilometer lenger sør.

Sykdommen smitter normalt ikke til mennesker, men er svært smittsom og kan medføre stor dødelighet om den kommer inn i fuglebesetninger.

Forbyr utendørs fuglehold

For å bekjempe spredning har Fødevarestyrelsen nå forbudt alle utstillinger og ansamlinger av fugler og fjærkre med umiddelbar virkning. Alle med fuglebesetninger, inkludert dyreparker, blir også bedt om å holde fuglene sine innendørs, så langt det er mulig.

– Det kan få store konsekvenser for dyrene og eksporten hvis sykdommen kommer inn i fuglehusene. Derfor er det så viktig at hobbyavlere og profesjonelle sikrer at deres fjærkre ikke kommer i kontakt med ville fugler eller avføringen deres. Derfor skal fjærkre så langt det er mulig holdes inne, i tillegg til at man skal skifte fottøy når man går i fuglehuset så man ikke sleper sykdommen inn i besetningene, sier Stig Mellergaard i Fødevarestyrelsen.

Les også: Frankrike skal stoppe fuglesmitte

Fredag lempet imidlertid myndighetene noe på kravet. Da kom det danske Miljø- og matdepartementet med en melding om at økologikravene gjør at økologisk fjærkre fremdeles skal gis adgang til å gå ute.

Frykter milliontap

Nå frykter den danske fjærfebransjen at utbruddet av fugleinfluensaen vil medføre millionkostnader for næringen.

I 2006 tapte bransjen 200 millioner danske kroner under utbruddet av influensaen H5N1. Selv om H5N8 ikke er like smittsom som H5N1 er det likevel fare for at mange fugler kan dø.

Les også: 40 millioner fjørfe har mistet livet i utbrudd av fugleinfluensa

– Det er fremdeles snakk om en høypatogen type fugleinfluensa, så vi står overfor samme risiko som sist, sier Jørgen Nyberg Larsen i Det danske fjærkreråd til Landbrugsavisen.

– Omkostningene kommer til å avhenge av hvordan det utvikler seg. Rammer det et av de store rugeriene kan det bli veldig dyrt, sier han.

Trolig ikke til Norge

Norske myndigheter er også oppmerksomme på fugleinfluensaen som nå har spredt seg i Danmark og andre land i Nord-Europa.

– Smitten har sannsynligvis spredt seg med infiserte trekkfugler fra Sørøst-Asia, hvor en først oppdaget dette viruset. Trekkfugler fra disse områdene hekker i den sentralasiatiske delen av Russland. Trekkruten går videre blant annet til sentraleuropeiske land, som nå har påvist sykdommen. Risikoen for at det skal komme nye utbrudd i Europa vil først og fremst være knyttet til fugler som kommer via den nevnte trekkruten. Norge er ikke berørt av den, sier seksjonssjef Karen Johanne Baalsrud i Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet skriver også at en besetning med 10 200 slaktekalkuner i Ungarn i oktober smittet av det samme viruset. Disse er nå slaktet ned.

Smitten kommer nå via ender som trekker fra Russland til Vest-Europa, og Mattilsynet mener at dette vil berøre Norge i liten grad. De mener likevel at dette kan endres, og skriver at det i mars begynner et fugletrekk som også berører Norge, noe som kan medføre en risiko for smitte også her.