Telenors eierskap i VimpelCom har igjen skapt problemer for den norske telekjempen.

Transaksjoner på flere hundre millioner foretatt i forbindelse med Usbekistan-satsningen etterforskes for mulig korrupsjon.

I juni 2007 betalte Takilant, som kobles til Usbekistans presidentdatter, 20 millioner dollar til Vimpelcom for aksjer.

I september 2009 betalte Vimpelcom 57,5 millioner dollar for å kjøpe tilbake de samme aksjene.

I perioden 2007 til 2011 betalte Vimpelcoms datterselskaper rundt 57 millioner dollar til Takilant for å få mobilrettigheter i landet.

I perioden hvor disse pengene ble utbetalt satt en rekke nordmenn i VimpelComs styre og Eva Joly har sagt følgende til Klassekampen:

- Det er helt usannsynlig at Vimpelcoms styre, og dermed også Telenors medlemmer i dette styret, ikke har vært kjent med betalingene.

Nordmennene i styret var:

Jo Lunder
VimpelComs konsernsjef og er en av de som har bygd opp selskapet til hva det er i dag. Under hans ledelse har VimpelCom gått fra å ha noen få abonnenter til å bli en mastodont med vel 220 millioner på verdensbasis. Lunder har også blitt kåret beste telekomleder i Russland av Magazine Company.

Jo Lunder startet sin karriere i Norgeskreditt på slutten av 80-tallet, for så å gå til Telenor. Her hadde han flere mellomlederstillinger i blant annet Telenor og Telenor Mobil i perioden 1993-1999. I perioden 1999-2003 bar ferden til VimpelCom, der han blant annet var arbeidende styreformann. Etter dette gikk han til Ementor, nå Atea, og i 2007 var det tobakksarving Johan H. Andresen sitt investeringsselskap Ferd som ble oppdragsgiver. Under konflikten med VimpelCom i 2006 ble Lunder degradert fra styreleder til vanlig styremedlem og Telenor startet lobbyvirksomhet for å få han tilbake.

Så i 2011 returnerte Lunder, denne gang som selskapets toppsjef. Her hjemme er Lunder styremedlem i Stein Erik Hagen-kontrollerte Orkla.

Arve Johansen
En av Telenors mest betrodde menn. Han begynte i selskapet i 1989, var sjef for mobilavdelingen fra 1999-2005, konsernsjef for Telenors internasjonale satsninger fra 1993-1999 og Asia-sjef fra starten i 2006 og frem til Sigve Brekke overtok i 2008. I dag er Johansen styreleder i Evry.

Fridtjof Rusten
En ringrev i Telecom-bransjen og han var Telenor-representant i VimpelCom-styret. Hans bakgrunn strekker seg over 20 år, fra Saga Petroleum til en rekke toppstillinger i flere av Telenors operasjoner utenlands. Blant annet har han vært finansdirektør i Grameenphone ogTelenor Ungarn og sentral i Telenors investeringer i sentral- og Øst-Europa.

Kjell Morten Johnsen
Ble valgt som styremedlem i VimpelCom i 2007, var da visepresident i Telenors satsning i Sentral- og Øst-Europa.

Ole Bjørn Sjulstad
Ble valgt inn i styret i 2008. Var senior visepresident i Telenors satsning i Sentral- og Øst-Europa.

Jan Edvard Thygesen
Veteran med vel 40 års fartstid i Telenor da han ble valgt til nytt styremedlem i 2008. Var da leder for Telenors virksomheter i Sentral- og Øst-Europa og i konsernledelsen. Ble direktør i Vimpelcom i 2013.

- Ikke styrebehandlet
Telenor hevder sin uskyld og at det er de russiske eierne som står bak eventuelle transaksjoner.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas som nå sitter i Vimpelcom-styret orienterte mandag situasjonen for næringsminister Monica Mæland.

Hun fortalte at utbetalingene ikke ble styrebehandlet.

- Jeg har fått opplyst at de ikke ble det, utover at det kom en rekke utbetalinger som fikk godkjentstempel. Mitt inntrykk er at dette er utbetalinger som ikke ble styrebehandlet enkeltvis.

Les mer: Kan ha vært bestikkelser bak Baksaas rygg

Utelukker ikke korrupsjon
Vimpelcom advarte allerede i 2013 om at de ikke kunne utelukke korrupsjon.

- Selv om vi ikke er klar over noen pågående etterforskning av vårt selskap og vårt samarbeid med Takilant, så kan det ikke utelukkes at vi kan bli mål for etterforskning, risikerer å bli stilt til ansvar eller få skade på omdømmet, som en følge av vår relasjon med Takilant, opplyste Vimpelcom til amerikanske børsmyndigheter.

Betalte 600 millioner
Vimpelcom, som har vært en gullkantet investering for Telenor, gikk inn i Usbekistan i januar 2006. Da betalte de cirka 275 millioner dollar for selskapene Buztel og Unitel.

Sommeren året etter kjøpte Gibraltar-selskapet Takilant syv prosent for 20 millioner dollar. Prisingen var nokså lik hva Vimpelcom betalte, men avtalen kom også med en putopsjon. Det vil si at Takilant kunne selge tilbake aksjene til Vimpelcom i en gitt periode og til en gitt pris.

Denne muligheten utøvde Takilant i september 2009, noe som gjorde at Vimpelcom kjøpte tilbake aksjeposten for 57,5 millioner dollar. Dermed innkasserte Takilant en garantert gevinst på 187,5 prosent på kun to år.

I tillegg inngikk Vimpelcom en avtale med Takilant om lisenser blant annet knyttet til 3G, i bytte mot nye 57 millioner dollar.

Samlet mottok Takilant 94,5 millioner dollar, tilsvarende 636 millioner kroner etter dagens kurs, av Vimpelcom.

Landets største
Da Vimpelcom satset i Usbekistan ble det landets største mobiltilbyder. Nå er det vel 20 millioner usbekere som benytter seg av landets tjenester og det har en penetrasjonsrate på 67,7 prosent.

I fjor omsatte selskapet for 673 millioner dollar, noe som tilsvarer tre prosent av Vimpelcoms globale aktivitet.

Les også:

Lana Del Ray i voldekts-video

Noen av disse posene vil bli 1,87 kroner dyrere neste år

Presidentdatterens høyre hånd dømt til seks års fengsel

Se hva «den sunne snusen» inneholder

- Endelig har vi fått et eget Oslo-øl

Her kan du få hytte og egen holme til under 400.000