For noen uker siden ble det klart at Idar Vollvik og hans Ludo Mobil klarte å hente inn over 22 millioner kroner til sin storsatsing i Thailand.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Det har gått et rykte i markedet at det var en aktør som tok mye av emisjonen.

- Idar virker skrubbsulten

Nå viser det seg at det er en person som tok nesten hele emisjonen.

Investoren heter Fredrik Astrup, 38 år gammel med base i Singapore, hvor han driver sitt eget investeringsselskap.

Han er tidligere forvalter i Skagenfondene og Labrusca Family Office i Sverige. Sistnevnte var han med på å grunnlegge sammen med blant annet en tidligere kollega fra Skagen, Filip Weintraub.

- Nedtur i særklasse

Astrup har stor tro på Idar Vollvik, som han mener er mer sulten enn noen gang.

- Motivasjonen til Idar virker å være i orden. Etter å ha opplevd en nedtur i særklasse virker han skrubbsulten etter å bevise overfor verden hva han kan, sier Astrup til NA24.

Astrup trekker også fram Vollviks erfaring med å skape virtuelle mobiloperatører. Han sikter da til Chess, som Vollvik kjøpte for fire millioner kroner, for så å selge det videre for over to milliarder kroner noen år senere.

- Idar har masse erfaring innen virtuell mobiloperatør virksomhet. Han er fantastisk til å markedsføre produktene han jobber med og flink til å bygge merkevare. Mojo i Thailand dreier seg i stor grad om markedsføring, sier Astrup.

Det har ikke lykkes NA24 å komme i kontakt med Idar Vollvik for en kommentar.

Det var Pioner Kapital som fikk Astrup på plass som aksjonær i Ludo.

- Selv om det var Thailand-casen som trigget oss, er det langt fra alle som kan vurdere landsrisiko i Thailand. Fredrik Astrup er bosatt i regionen og har bra med erfaring til å vurdere landrisiko gjennom at han i mange år har analysert og besøkt selskaper over hele verden. Dette var en sentral årsak til av vi foreslo investeringen for han, sier administrerende direktør Per Espen Watle til NA24.

- Har aldri prøvd å lure noen

- Vi gikk nøye igjennom casen sammen og diskuterte oss fram til at investeringen representerte en fornuftig risk/ reward. Due Diligence i forkant av investeringsbeslutningen omfattet blant annet site visit i Thailand, der kontakter og samarbeidspartnere ble intervjuet, fortsetter Watle.

Astrup mener at Vollvik har vist stor styrke i måten han har taklet nedturen på.

- Oppe i det voldsomme mediefokuset på hans nedtur glemmer man fort at han har fått til mye også. Dessuten er han rakrygget og har aldri prøvd å lure noen. Jeg synes vi har et bra team på plass nå, sier Astrup.

Mobilmarkedet for virtuelle operatør i Thailand er i en tidlig fase.

- Det kan på mange måter sammenlignes med markedet i Norge da Chess ble etablert. Det er fantastiske marginer og gunstige vilkår, sier Astrup.

- Ludo Thailand har allerede en liten kundebase, en bra organisasjon og infrastruktur på plass, gode distribusjonsavtaler og er ett av få selskaper som kan tilby superraskt 3G-nett, fortsetter Astrup.

- Korrupsjon og brutte avtaler

Fra sommeren/høsten vil selskapet få landsomfattende dekning, fra å kun betjene Bangkok.

- Det tar fort to til tre år før konkurrentene som ikke har 3G-nett i dag, får en slik konsesjon og får bygget opp et konkurransedyktig nett, sier Astrup.

- Men næringsvirksomhet Thailand er vel forbundet med litt risiko?

- Korrupsjon og brutte avtaler er ikke ukjent i denne regionen, men vi har ennå ikke opplevd noe av dette.

- Hvor stort kan dette bli?

- Potensialet i Thailand er stort, men vi får ta en dag av gangen og se hvor vi havner til slutt. Deretter får vi vurdere om det finnes andre land som denne forretningsmodellen kan egne seg for.

Festet med Sharon Stone

De siste årene har vært turbulente for den tidligere turbotraderen. Etter å ha tapt hele sin formue, og vel så det, på aksjetrading på verdens børser, var det mange som hadde avskrevet den munnrappe trønderbergenseren.

Gjeld på til sammen over 100 millioner kroner til First Securities og kemneren i Bergen gjorde ikke livet enkelt for Vollvik.

Vollvik fikk mye oppmerksomhet etter kjøpet av Koenigseggen.

I fjor prøvde Vollvik og Ludo å hente inn et tresifret millionbeløp via meglerhusene Carnegie og ABG Sundal Collier uten å lykkes. Vollvik ønsket å bruke provenyet fra emisjonen til å kjøpe Ventelo.

Idar Vollvik tjente sine første millioner kroner på å selge mobiltelefoner. Men de store pengene tjente han først på salget av Chess. Dessverre ble børsen en besettelse for Vollvik og han tapte alle pengene sine.

Han fikk imidlertid også tid til litt moro. Det ble festet med Sharon Stone i Cannes, privatjet fram og tilbake til Las Vegas, et 1.800 kvadratmeter stort hus i Marbella og ikke minst var han den heldige eier av verdens raskeste personbil, en Koenigsegg.

Blåste to milliarder

I løpet av en ettårsperiode vinteren 2005 og 2006 gikk Idar Vollviks papirformue fra i underkant av én milliard kroner til over to milliarder før den fikk seg en kraftig smell i mai 2006 og plutselig var papirformuen under milliarden igjen og starten på nedturen var i gang.

Idar Vollvik handlet ikke bare i likvide børsnoterte aksjer, men han tok også store poster i lite omsettelige selskaper som Dynapel, Birdstep og Aladdin Oil for å nevne noen. Og han lånte opp investeringene sine slik at han kunne kjøpe mer.

Da finanskrisen slo inn, måtte det jo gå galt. Fra å ha hatt rundt en milliard kroner på bok, cash, kontant og en papirformue på to milliarder kroner, satt plutselig Idar Vollvik igjen med mellom 100 og 150 millioner kroner i gjeld. Alt blåst på hasardiøs aksjehandel. Det var ikke første gangen Vollvik nesten gikk over ende på aksjer. Også tidlig i dette årtusen tapte Vollvik stort og han måtte gå flere runder med ulike meklerhus og banker.