Da Idar Vollvik var milliardær i 2006, var han med på å starte opp oljemyggen Aladdin Oil & Gas. Han og investor Paal Hveem eide til sammen nesten halve selskapet, som skulle satse på olje i Russland.

Men suksessen uteble og dets største verdi nå er et fremførbart underskudd på vel 400 millioner kroner.

Allikevel er denne oljemyggen, som i januar skiftet navn til Araca Energy, nå i sentrum for en hemmelig og gedigen transaksjon.

I Flåklypa sto sjeik «Ben Redic Fy Fazan» bak «Aladdin Oil». Virkelighetens persongalleri er neppe mindre fargerikt.

For i kulissene finner man en russisk oligark, en libanesisk milliardær, finansakrobater, en omstridt forsvarssjef og toppadvokater.

Den russiske mangemilliardæren Alexander Yevgenievich Lebedev er mest kjent for å eie aviser, som London Evening Standard, The Independent og Novaja Gazeta.

Han skal også være blant oligarkene som har havnet i Putins unåde. Hans bank, National Reserve Bank, er beskyldt for skatteunndragelse i megaklassen.

Lebedev har imidlertid også betydelige interesser i russisk olje, og det er her bitte lille Araca Energy kommer inn i bildet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Håver inn millioner
Etter hva Nettavisen erfarer jobbes det nå med en transaksjon der russiske oljefelt, et skal være nesten like stort som Johan Sverdrup, og 35 millioner friske dollar, skal skytes inn i det lille norske selskapet.

Pengene kommer fra den londonbaserte milliardæren Mohamad Ajami sitt selskap Levant Energy Limited.

Ved å gjøre dette, kan disse feltene så bli solgt tilbake til et annet stort russisk selskap, og dermed omgår man russisk lovgivning.

Det betyr at hele transaksjonen skjer i Norge, utenfor Putin og russiske myndigheters rekkevidde. Er det noe rike russere ønsker akkurat nå, i dagens betente politiske klima, så er det å ha mest mulig av kapitalen sin utenfor russiske grenser.

Når transaksjonen er over kan aktørene få utbetalt et kjempeutbytte, utbetalt til de respektive aksjonærers selskaper i ulike skatteparadiser.

I tillegg kan «det nye selskapet» bli børsnotert, og dermed kan man få en betydelig gevinst ved et videresalg.

– Norge er et skatteparadis for mange utenlandske investorer, sier en som sitter tett på transaksjonen, til Nettavisen.

For å få hjelp til å skru sammen den snedige planen har man tatt i bruk noen av de beste advokatene hos Wikborg Rein.

De som styrer det lille norske oljeselskapet er imidlertid ikke russiske, men norske.

Og som «belønning» er avtalen, etter hva Nettavisen erfarer, at man ved transaksjonen får prissatt det fremførbare underskuddet på 400 millioner kroner til en krone aksjen, tilsvarende i underkant av 80 millioner kroner.

Kan håve inn millioner
Største aksjonær er et Luxemburg-selskap, Soltav Holding, tilhørende bedrageridømte Per Morten Hansen, via en nomineekonto i Banque de Luxemburg, med 41,9 prosent av aksjene.

(Saken fortsetter under bildet.)

I 2013 ble Per Morten Hansens forretningspartner i det engelske selskapet Anturion, Svein Erik Ulsteen, arrestert av FBI, og siden dømt til fengsel.

LES HER: «Drammens blakkeste playboy» navngis i FBI-rapporten

Paal Hveem er fortsatt med som investor, men siden starten har han gradvis blitt utvannet og eier nå kun en prosent.

En annen aksjonær er Jørn Standal med fire prosent. Han eier et hundehotell i Hakadal og sto nylig fram i en prisbelønt Dagens Næringsliv-artikkel om Pål Diskerud, som ifølge avisen driver med utstrakt lånevirksomhet. Standal lånte flere millioner kroner av Diskerud i 2002.

Profilert styreleder
Selskapets styreleder er ingen ringere enn Atle Torbjørn Karlsvik. I 2005 ble han utnevnt til kontreadmiral og sjef for fellesstaben i Forsvarsstaben av daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Utnevnelsen skapte imidlertid betydelig oppmerksomhet, da Devold både var personlig venn og hadde deltatt på kurs med han. Kvalsvik ble så tiltalt for grovt bedrageri for å ha brukt statlige midler til private forlystelser, men ble frifunnet i to rettsrunder. Forsvarsdepartementet tok ut sivilt søksmål, partene inngikk forlik og han fratrådte sin stilling.

(Saken fortsetter under bildet.)

I styret sitter også John R. Shaw, som er revisor og mangeårig partner av Per Morten Hansen. Som vara og innstilt til det nye styret sitter Hansens kjæreste, Kirsti Beate Prestmarken.

For den libanesiske milliardæren er det Rashis Ibrahim som sitter i styret.

Konstituert daglig leder er Henrik Wold, som av selskapet oppgis som arkitekt ved overtakelsen i 2014.

Etter hva Nettavisen erfarer skal Araca også opprette et nytt hovedkontor på luksuriøse Tjuvholmen i Oslo.

Storeier Per Morten Hansen ønsker ikke å kommentere saken.